Wpis z mikrobloga

• 0
@strusmig miałem dziś problem z autem. Udało mi się do domu dojechać i niby wszystko jest ok...
Auto po prostu zgaslo, przy dojezdzie do ronda, po średnim - Średnio-mocnym hamowaniu. Nie udało mi się go odpalić i musiałem pchać :]
Audi a3 19.tdi 105KM 2005
Podczas postoju, obdzwaniania znajomych i mechaników, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki które znalazłem, nie licząc przekaznikow, bo tych sprawdzać nie potrafię i wszytko było niby ok. Kilka prób odpalenia i nic.
  • Odpowiedz
@tomek_5ty: Kiedy miałeś wymieniany filtr paliwa? Następnym razem jak nie będzie chciał odpalać to próbuj się połączyć z ECU silnika jeśli nie będzie odpowiedzi to może być coś z zasilaniem ECU.
  • Odpowiedz
@tomek_5ty: tankowałeś ostatnio paliwo? Może trafiłeś na jakieś lipę i teraz cuda się dzieją. Jak odpalił to silnik normalnie pracował? Napięcie na akumulatorze sprawdzałeś?
  • Odpowiedz
  • 0
@biskup2k podczas zdarzenia nie miałem przy sobie skanera, który i tak jest chyba możliwie najtańszy z możliwych :p filtr jak i cały serwis miałem w lipcu, zaraz po zakupie auta. Filtry, oleje, rozrząd. Ok 13 tys kilometrów temu. Nie mieszkam w Polsce, paliwo chyba nie jest tu paskudne.
  • Odpowiedz
  • 0
@strusmig napięcia nie sprawdziłem, mam takie oczko do sprawdzania stanu aku i niby jest ok, ładowanie wg aplikacji to 14v przy ok 850rpm.
Paliwo tankowalem ponad tydzień temu, chyba 30 grudnia, zrobiłem 300 km, wszystko było ok, akcja działa się przy stanie lekko ponad 25% w baku. W sensie R czyli 0, czerwona kreska rezerwy i biała kreska na 25%
  • Odpowiedz
  • 0
@strusmig nie ufam :) ale to była jedyna opcja na test, zauważyłem, że jest to zerknąłem do środka.
Miernik mam, nawet miałem go w aucie. Ale pokazał mi, że jego własna bateria ma 0% i nawet się nie włączył ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz