Wpis z mikrobloga

Jakie sprawy wymagają naprawy aby dokonac zabiegu inzynierii społecznej na Polakach w celu uczynienia z nich bardziej swiadomych i odpowiedzialnych za własne decyzje? W myśl korwinowskiego "chcącemu nie dzieje sie krzywda", od siebie bym dodał
-dekryminalizacje wszystkich narkotyków
-leki bez recepty
-mozliwosc przechodzenia na czerwonym swietle (jak Cie wtedy coś jebnie to nie mozesz się ani sądzic ani oczekiwac odszkodowania)
-jak na swojej ziemii znajdziesz jakis skarb to jest Twoj i panstwo nie ma nic do gadania
#neuropa #4konserwy #polska
  • 21
-dekryminalizacje wszystkich narkotyków

-leki bez recepty

-mozliwosc przechodzenia na czerwonym swietle (jak Cie wtedy coś jebnie to nie mozesz się ani sądzic ani oczekiwac odszkodowania)

-jak na swojej ziemii znajdziesz jakis skarb to jest Twoj i panstwo nie ma nic do gadania

@Lord6Infamous: a w jaki sposób te zmiany mają twoim zdaniem podnieść odpowiedzialność obywateli za swoje decyzje i uczynić ich bardziej "świadomymi" ? Dla mnie to są właśnie populizmy, które
@grubson234567: populizmem jest uwazanie marihuany za cos złego i wsadzanie do wiezienia oraz udawanie, ze inne substancje są spozywane przez kosmitow. To samo z durnymi mandatami za przejscie na czerwonym. Obywatel powinien sam decydowac czy okolicznosci na jezdni pozwalają na przejscie po pasach. Albo panstwo ingerujace w to co znajde na swojej działce. Ktora kupilem. Za swoja pieniądze. Nie wiem gdzie tu populizmy
@Lord6Infamous:

Sprywatyzowac wszystko i rozwiazac państwo. Bardziej już się nie da wymusić świadomości i odpowiedzialnosci. Jednak jest to na dzień dzisiejszy mało prawdopodobne i proponuję na początek następujące, bardzo ostrożne reformy:

- sprywatyzowanie służby zdrowia
- sprywatyzowanie edukacji
- likwidacja państwowych emerytur i rent
- likwidacja płacy minimalnej
- likwidacja kodeksu pracy
- likwidacja urzędów pracy
- likwidacja wszystkich zasiłków
- wprowadzenie zasady działający-podejmuje-decyzje-w-celu-poprawy-swojej-sytuacji polegającej na legalizacji wszystkich dobrowolnych interakcji pomiędzy
opulizmem jest uwazanie marihuany za cos złego i wsadzanie do wiezienia oraz udawanie, ze inne substancje są spozywane przez kosmitow.

@Lord6Infamous: To co robisz jest właśnie populizmem. Kontrargumentujesz mnie, wkładając w moje usta tezę, której nigdy nie wysunałem. Co gorsza 1 populistyczne stwierdzenie, próbujesz umotywować innym jeszcze bardziej populistycznym i absurdalnym, stwarzając wrażenie że pierwszy wcale nie jest aż taki populistyczny, czyli "może jednak dobry".

To tak nie działa.

Przypomnijmy twoją
@Lord6Infamous: Szkoda ze nie stosunkujesz się do całości wpisu. A odpowiedź na kolejny populizm jest bardzo prosta. "Efekt skali".

W myśl zasady ludzie i tak będą szukać używek, więc dopuścmy i zapobiegajmy skutkom i leczmy jedynie te, które wygenerują nam jak najmniej uzależnień i chorób na które będziemy musieli poświęcić środki, w stosunku do potencjalnych przychodów wynikajacych z ich udostępnienia. Dlatego też papierosy jako używka są w zasadzie legalne w stosunku
hociaż za przestępstwo po narkotykach powinna być wtedy podwójna kara,

@Lipathor: Pod tym względem była by lepsza jazda prawna, bo w pewnych sprawach procesowych doszedł by argument "ograniczonej poczytalności" sprawcy. Prosty przykład - zmanipulowanie osoby będącej pod wpływem środków odurzających do popełnienia czynu zabronionego. Były w #poznan ostre jazdy z pewną siecią klubów gogo, w których dosypywano substancje odurzajace i "namawiano" do wzięcia kredytu lub płatności kartą bez wiedzy że jest
A za przestepstwo bedac #!$%@? tez powinna byc podwojna kara?

@Lord6Infamous: jak najbardziej
@grubson234567: nie no, oczywiście chodzi mi o przypadek gdzie ktoś ćpie świadomie. W przypadku podania potajemnie odpowiedzialność powinna spaść na podającego + ewentualnego namawiającego
alkohol to ogromna zaraza, albo sie bawimy w podwojne standardy albo skonczmy z ograniczeniem ludziom ich smakolykow. Jeden woli lampke wina a inny mefedron

@Lord6Infamous: znowu populizm. Wszystko jest złe = podwójne standardy, więc uznajmy że wszystko jest dobre?

Nie - nie wszystko jest "tak samo" złe. Przeczytaj moje wpisy ze zrozumieniem. Zapoznaj się z wskazanymi definicjami. Gdybym miał dyskusję sprowadzić do równie dennego argumentu, wrzucił bym memogłupkografikę o skutkach twardych
Ile panstwo wydaje rocznie na leczenie alkoholikow , palaczy i ile na narkotyki.

@Lord6Infamous: Biorąc pod uwagę ze narkotyki są zakazane - mniej, z powodu ograniczonej dostępności. Nie znalazłem statystyk dla Polski, ale znalazłem dane dla USA które tylko potwierdzają efekt skali. Zacznijmy od [źródła - szacunku kosztów usuwania skutków używek dane z 2013]( https://www.elementsbehavioralhealth.com/addiction/the-staggering-costs-of-alcoholism-and-drug-addiction/)

W przypadku USA - "koszty" oszacowano następująco:

Alcohol: about $224 Billion

Illegal Drugs: about $181 Billion
Jeszcze jakieś pytania o liczby?

@grubson234567: To niczego nie dowodzi. Sama nazwa wskazuje, ze cos jest nielegalne. Dolicz do tego trefny towar bo ktos #!$%@? szkło albo trutke na szczury do podbicia wagi. Gdybys zamiast duzego sklepu z tysiącem kolorowych butelek miał kupic rozcienczony bimber od Zbycha w bramie to ta liczba byłaby dwa razy większa.
@grubson234567: Nie rozumiesz. Tu nie chodzi o trefną partie. Po prostu gdyby alkohol był nielegalny to zamiast partii 15k sztuk miałbys tysiące hektolitrow trefnego etanolu. Dokladnie tak samo jest obecnie z narkotykami. Ba, wrecz przez idiotyczne prawo powstsła trucizna jaką są dopalacze. Zamiazt sobie zapalic normalnie lolka to dzieciarnia kupuje bilet do szpitala.
@grubson234567 ogromne koszty związane z "wojną z narkotykami", istnienie gangów i karteli, ludzie siedzący w pierdlu, policjanci marnujący czas - tego wszystkiego możnaby uniknąć, gdyby narkotyki były legalne. A ludzie z tendencją do autodestrukcji zawsze znajdą sposób, by się zniszczyć.