Wpis z mikrobloga

Witam, zdarzylo mi sie chyba kliknac w nieporzadany link co skutkuje tym, ze dostaje dziennie 10-20 maili od fejkowych adresow typu:
Michal W.

I jak, jeszcze poszukujesz dochodu?

Oferuję schemat, który nawet leniwy szybko opanuje

Realne pieniądze – wypłaty bez wysiłku

Zobacz szczegóły tu

Jest mozliwosc zrobienia czegos z tym? :(
#mail #email #poczta #pytanie #wirus #informatyka #internet
  • 6
  • Odpowiedz
@scarte: możesz wysłać pod kilka adresów i zobaczyć czy nie umrą, u mnie podziałało, ale jeśli tylko bot to robi to nie bardzo: Niedochowanie obowiązku uzyskania zgody odbiorcy na przekazywanie telefonicznie, e-mailem, SMS-em czy faksem treści marketingowych może słono kosztować. Grożąca kara pieniężna za takie naruszenie wynosi do 3% przychodu ukaranego podmiotu, osiągniętego w poprzednim roku kalendarzowym. Karę tę nakłada Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej w drodze decyzji administracyjnej.
  • Odpowiedz
@scarte: najlepiej używać aliasów, czyli dodatkowych adresów na tej samej skrzynce, wtedy łatwo wszystko filtrować. Minimum warto mieć dwa, jeden prywatny do znajomych i drugi do serwisów/sklepów.

Do posprzątania istniejącego adresu - sprawdzić co jest w polu DO.
Często nie ma tam naszego adresu, tylko inny. Wtedy odfiltrować jest bardzo łatwo, wystarczy ustawić warunek przyjmowania e-maili tylko gdy DO zawiera nasz adres.

Można też dopisać na czarną listę słowa kluczowe,
  • Odpowiedz
najlepiej zaiwestować w sensownego antywirusa, mi g data filtruje bardzo dobrze taki spam i nie zaśmieca mi już skrzynki, mnie moja kobieta tak załatwiła ze mój mail do konkursów podawala i tego spamu przychodziło bardzooo dużo, na szcescie to av wywala bardzo skutecznie
  • Odpowiedz