Wpis z mikrobloga

programuję w kilku językach, jednak nigdy wcześniej nie tworzyłem plików Makefile, czy któryś z mirków poleci przystępny kurs "w pigułce", najlepiej oparty na przykładach?
mogą być to materiały płatne jeżeli są wartościowe.
na start standardowo: zmienne, podstawowe instrukcje warunkowe i dobre praktyki, wsio wedle współczesnych norm ;-)
niekoniecznie pod kątem C/C++, makefile będzie siedział w/budował kontener #docker:)

#linux #bash #programowanie #shell
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@umpalumpaa: z gotowców, na zasadzie prób i błędów, właśnie sobie sklejam obecnie.
chciałbym jednak pójść krok dalej i usystematyzować temat :)
  • Odpowiedz
@qbek: akurat w tym wypadku (Makefile dla dockera) wydaje mi się że temat jest tak wąski że ciężko będzie Ci znaleźć jakiś opisany standard

powiem Ci że w takich przypadkach drogą do usystematyzowania tematu jest nic innego jak doświadczenie :D
rób tak aby działało, schematy i exp przyjdzie sam :)

PS. oczywiście wszystko IMHO
  • Odpowiedz
@Andrew7642: szczerze mówiąc bardzo mało przystępne są te oficjalne materiały (bardzo ubogie jeżeli chodzi o przykłady, raczej nie mają uczyć tylko specyfikować)

@umpalumpaa: jak często klei się taki plik? kilka razy w ciągu trwania projektu plus jakieś modyfikacje ad hoc ;-) ciężko tutaj złapać expa/poukładać temat.

samo źródło dobrych przykładów też mile widziane (dodatkowe punkty za ewentualne wyjaśnienie co to i czemu tak ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@qbek: Jeżeli Twoim celem jest budowa aplikacji c/c++ i stworzenie makefile pod to to prawdopodobnie poszukujesz informacji nie tyle o make co o "automake". Cytując:

Automake is a tool for automatically generating Makefile.in files compliant with the GNU Coding Standards.
  • Odpowiedz
@qbek: To "niekoniecznie" czy "nie"?

@umpalumpaa: Ja nie wiem, pytał o make, a chyba mało kto w dzisiejszych czasach manipuluje ręcznie Makefile więc wskazałem popularną warstwę abstrakcji dla Makefile bo pewnie nie zdaje sobie sprawy że pewnie większość tych co widział to automatycznie generowane są.
  • Odpowiedz
@maniac777: nie.
małe makefile z kilkoma instrukcjami użytymi przy budowaniu kontenera, np. odpalenie migracji bazy danych. aplikacje głównie webowe (python/nodejs)
  • Odpowiedz
@qbek: No to nie pomogę przy Makefile... ale... mam nadzieję że to nie zabrzmi jak jedna z wariacji problemu XY... czy aby na pewno szukasz Makefile? Nie powinieneś skorzystać z bardziej współczesnych narzędzi automatyzacji jak na przykład ansible?
  • Odpowiedz
@canto: make jest spoko do dockera, to powszechna praktyka, lepszy niż skrypt bo działa podpowiadanie tabulacją. Do tego można definiować zależności w sensie, że chociażby przed odpaleniem polecenia run wykonaj polecenie build czy coś w tym stylu
  • Odpowiedz