Wpis z mikrobloga

Kupiłem nowego #asus Zenbook UX410UA w #xkom i wszystko jest OK oprócz jednej drobnostki. Miał to być super cichy ultrabook z dyskiem SSD, a niestety nie jest, bo wiatraczek cały czas pracuje (na najniższych obrotach) nawet jak nic nie robię na laptopie, co w nocy niestety wyraźnie słychać i mnie denerwuje. W opcjach zasilania mam ustawione dla procesora: pasywne. Miał ktoś taki problem z Asusem?
#windows10 #intel
  • 3
@dave8: zobacz zużycie CPU. normalnie powinno się mieścić w 0-4%. Oczywiście jeśli masz otwartego w przeglądarce Googla, facebooka i tym podobne gówna, które np nagrywają i analizują w real time input z mikrofonu to to nie jest normalnie. Microsoft też może wrzucać jakies malware od siebie, lub od biedy puszczać usługi jak czyszczenie dysku, analiza plików pod wyszukiwanie, skaner antywirusowy itd.
@7krystian: Mam CPU ok 1%. Ale znalazłem na forach, że Zenbooki tak mają i pomaga tylko programik NoteBook FanControl. No i faktycznie jak ręką odjął, wiatrak się włącza dopiero przy 60 stopni, a normalnie jest cisza jak makiem zasiał :)