Wpis z mikrobloga

@Marcinowy: Ten drugi obsługuje karty Routex, czyli takie paliwowe dla firm. Wpisujesz tam PIN do karty oraz aktualny przebieg samochodu.
Dlaczego jest osobny? Zapewne dlatego, że karta Routex nie koniecznie musi działać jak karta podarunkowa (kredytowa) i może działać jak faktura z płatnością później - za czym idzie brak transakcji gotówki w momencie tankowania.
  • Odpowiedz
@Tezluar: Choć siedzę w temacie bankowości to pierwszy raz słyszę o karcie Routex i jej funkcji ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jest to karta z chipem czy na pasek magnetyczny?
Po co podaje się przebieg?

Opiszesz jak wygląda zakup tą kartą? ;)
Tankuję paliwo do TIR'a lub do innego samochodu, podchodzę do kasy mówię że płacę kartą Routex, wkładam kartę do terminala, wpisuję PIN a
  • Odpowiedz
@Marcinowy: Nie pamiętam czy ma pasek magnetyczny, ale wkłada się ją do czytnika, więc musi mieć chip.
Przebieg podajesz do celów analizy (tylko i wyłącznie), czyli czy np. pracownik nie spuszcza paliwa.
Po tankowaniu po prostu dajesz kasjerce tę kartę oraz ew. kartę z punktami payback. Wpisujesz kod oraz przebieg i tyle. Co do przebiegu to zależy od firmy. Tam gdzie ja tankowałem to liczył się najbardziej ten z końca
  • Odpowiedz
@Tezluar: Dzięki za opisanie :)

Co do zasilenia/spłaty to nie wiem, bo nigdy nie zajmowałem się takimi rzeczami. Jeżeli cię to interesuje to mogę się zapytać w okolicach weekendu dwóch osób, czyli właściciela kilkuosobowej firmy oraz osobę, która zarządza olbrzymią flotą samochodów osobowych.

Jeśli jest taka możliwość to byłoby super :)
Zapytaj jeszcze jakie są wymagania od firmy aby otrzymać taką kartę i czy utrzymanie jej coś kosztuje.
  • Odpowiedz
@Marcinowy: To co napisałem o płatnościach to też pewnie zależy od stacji oraz układów z nią. Byłem w takiej firmie, że kierowca pojechał z Warszawy do Poznania i tam się okazało, że na karcie paliwowej nie ma kasy xD Musiał drugi kierowca jechać by zapłacić za tankowanie xD Do tego jeszcze pracownicy często brali paliwo na fakturę, bo się okazywało że karty nienabite xD No ale to byli janusze biznesu,
  • Odpowiedz
To co napisałem o płatnościach to też pewnie zależy od stacji oraz układów z nią. Byłem w takiej firmie, że kierowca pojechał z Warszawy do Poznania i tam się okazało, że na karcie paliwowej nie ma kasy xD Musiał drugi kierowca jechać by zapłacić za tankowanie xD Do tego jeszcze pracownicy często brali paliwo na fakturę, bo się okazywało że karty nienabite xD No ale to byli janusze biznesu, więc dzień jak
  • Odpowiedz
@Marcinowy: "Wejdź w świat korzyści usług dodatkowych, uproszczonego fakturowania i zalet, jakie dają odroczone terminy płatności"
Takie coś ma na swojej stronie Orlen wraz z ichnią kartą Flota.
Ogólnie dla pracownika to jest mega wygoda, bo nie musisz w ogóle wozić gotówki. No, chyba że padnie terminal albo internet (taka przygoda też raz była, a na złość nie było gotówki przy sobie). U mojego ojca w firmie, wszystko co związane
  • Odpowiedz