Wpis z mikrobloga

Domowy tradycyjny karp wędzony

Składniki na 4 kg karpia:
- 2 karpie po 2 kg
- 5 L wody
- 170 g soli
- 100 g cukru

Polecamy:
- wędzarnia balkonowa z termometrem
- zrębki wędzarnicze z ziołami - Kusząca Propozycja
- paliwo żelowe
- wiadro spożywcze GWIOZDA z pokrywką

Przepis:
Karpie dokładnie umyj, zdejmij z nich większe łuski oraz pozbądź się skrzeli. Tak przygotowane ryby umieść w w wiadrze zalewając je wodą, solą oraz cukrem (zalewa peklująca). Pozostaw szczelnie zamknięte w temperaturze 4-8 °C na 10 godzin.

Po tym czasie ryby wyjmij i wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym. Następnie dobrze osusz (sprawi to, że ryby się uwędzą, a nie ugotują). Skóra ryby musi być w dotyku całkiem sucha, a sama ryba zrobi się sztywna. Teraz możesz zacząć wędzić!

Ryby wędź na ciepło przez półtorej godziny w wędzarni balkonowej w temperaturze 60-75°C.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzwykopem #ryby #wedzenie
Browin - Domowy tradycyjny karp wędzony

Składniki na 4 kg karpia:
- 2 karpie po 2...

źródło: comment_dlnlzu7SMTRROi1gubbXYtTyOBXZz7dY.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
@ElCidX: te akurat do tanich nie należą, ze względu na zioła. Ale alternatywy także mamy w sprzedaży. Natomiast wybraliśmy je, bo karp nie ma żadnego dodatku przypraw, a chcieliśmy wzbogacić aromat ryby ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz