W zeszłym miesiącu spełniłem jedno z moich marzeń i pierwszy raz zrobiłem pizzę we Włoszech. Od powrotu zacząłem eksperymentować z nowym sposobem robienia ciasta, który drastycznie różni się od stosowanego przeze mnie wcześniej przepisu z którego też wychodzi niezła pizza.
To nowe ciasto jest jednak lepsze i świetnie nadaje się również np. do panuozzo. Poeksperymentuje jeszcze trochę i będę mógł podzielić się przepisem + zdjęciami z przygotowania z Wami ;)
Na zdjęciu wyciągnięta niedawno z piekarnika margherita napoletana. Żałuje, że nie zrobiłem zdjęcia panuozzo, bo wyszło bardziej apetyczne, ale obie rzeczy były bardzo dobre.
@Dolan: Ty chyba chcesz kogoś zabić tą ilością soli. Mój przepis: 0.5 kg mąki (może być tortowa 450, najlepiej jakby była specjalna maka do pizzy), 300 ml letniej wody z 10 g świeżymi drożdżami (mrożone drożdże odpadają), póltora łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, 3 duże łyżki oliwy. Po zagnieceniu koniecznie odstawić na 2 godziny w ciepłe, ciemne miejsce. Ponownie wyrobić ciasto, z tej porcji wyjdą dwie pizze. Jak macie piekarnik
@Kradziej_mandarynek: Bardzo dobrze Ci się przypomina ;) Może nie tyle kulinarnego co podróżniczego z elementami kulinarnymi ;) Przygotowania trwają, chciałbym na wiosnę 2018 wypuścić pilotażowy odcinek i pierwszą serię (czekam na pogodę bo całą pierwszą serię chciałbym nagrać w Polsce).
Tak wygląda gęba człowieka, który żre i wozi się z rodzinką za nasze pieniądze z vipowskimi dojazdami do samolotu po całym świecie pod pretekstem wyjazdów służbowych #mkol #swinskiryj
To nowe ciasto jest jednak lepsze i świetnie nadaje się również np. do panuozzo. Poeksperymentuje jeszcze trochę i będę mógł podzielić się przepisem + zdjęciami z przygotowania z Wami ;)
Na zdjęciu wyciągnięta niedawno z piekarnika margherita napoletana. Żałuje, że nie zrobiłem zdjęcia panuozzo, bo wyszło bardziej apetyczne, ale obie rzeczy były bardzo dobre.
#gotujzwykopem #podrozujzwykopem #pizza #roadtripbus
Mój przepis: 0.5 kg mąki (może być tortowa 450, najlepiej jakby była specjalna maka do pizzy), 300 ml letniej wody z 10 g świeżymi drożdżami (mrożone drożdże odpadają), póltora łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, 3 duże łyżki oliwy. Po zagnieceniu koniecznie odstawić na 2 godziny w ciepłe, ciemne miejsce. Ponownie wyrobić ciasto, z tej porcji wyjdą dwie pizze. Jak macie piekarnik
Wcześniej się pomyliłem i miało być kilo mąki, 600ml wody, 4 łyżeczki płaskie soli, 4g drożdży
Ciesze się, że smakowała ;)