Wpis z mikrobloga

#niewiemjaktootagowac zawołam może tag #budujzwykopem, #architektura, #budownictwo i #elektryka

Mirki, jak nazywa się fachowo piorunochron montowany na starych budynkach.
Trudno mi określić styl (jednak dość specyficzny), taka typowa "szopa".
Nie wiem, może z czasów "poniemieckich" - przykładowo.
Montowane były albo dwie, albo jedna centralnie na dachu (nie do komina).
Nie jest to kawałek drutu, nie do końca też wynalazek nazywany "piorunochronem aktywnym", iglica chyba też nie...
defoxe - #niewiemjaktootagowac zawołam może tag #budujzwykopem, #architektura, #budow...

źródło: comment_RQz0QXj5t3zM606MJ0HbSDl4l5PPPTsL.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
Sposób ubezpieczający życie i majątek

@darek-jg: Prawdę mówiąc, to ja nie wiem, czy taka iglica z jednym zwodem na tak dużym dachu faktycznie owy majątek zabezpiecza... No ale.. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kulka mogła mieć funkcję dekoracyjną. Mogła też być izolatorem

@GrzegorzSkoczylas: Wygląda raczej na zrobioną z przewodnika. Nie sądzę, żeby jej pojemność elektryczna (oczywiście jakąś tam wnosi) miała wpływ na działanie piorunochronu.
Swoją drogą bardzo
defoxe - > Sposób ubezpieczający życie i majątek

@darek-jg: Prawdę mówiąc, to ja n...

źródło: comment_PnxAt8G11MoUDSlY5quT5S1JiahdxVKR.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@defoxe: Z tym kondensatorem to ślepy traf. Musiałem sobie przypomnieć trochę o ładunkach elektrycznych. Kulka jest do równomiernego rozprowadzenia gęstości powierzchniowej ładunku. Na iglicy gęstość jest największa i żeby ładunek nie uszkodził instalacji, wstawią się kulę.
  • Odpowiedz
@GrzegorzSkoczylas: To fakt, ładnie to widać na Rezonatorze Tesli - jak na zdjęciu.
W Rezonatorze Tesli owy kondensator oczywiście jest do dopasowania częstotliwości w układzie LC,
wyładowanie jednak zachodzi "ładniej" gdy do toroidu (bądź kuli) przyłączy się ostro zakończony drut na którego końcu gradient potencjału będzie bardzo duży.

Tak z innej beczki. Kiedyś spotkałem się z rozwiązaniem, w który szklana kula (oczywiście nie nawiązuje do kondensatora) była wypełniona jakimś gazem i
defoxe - @GrzegorzSkoczylas: To fakt, ładnie to widać na Rezonatorze Tesli - jak na z...

źródło: comment_AmE4Aw6CpccEcFc2emWQEFiEuxER4IAf.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Prawdę mówiąc, to ja nie wiem, czy taka iglica z jednym zwodem na tak dużym dachu faktycznie owy majątek zabezpiecza... No ale.. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@defoxe: Poczytaj o zabezpieczeniu poprzez metodę "toczącej się kuli" lub metoda "kąta ochronnego".
  • Odpowiedz
metoda "kąta ochronnego".

@soadfan: Wiem o co chodzi. Na tym budynku :
https://www.wykop.pl/wpis/28593239/#comment-101503143
Jednak jak sam pewnie widzisz spora część jest poza ochroną.

Kolejną sprawą jest to, że ową "iglicę" (lub iglice - w liczbie mnogiej) podłączano do jednego uziomu.

I totalne zero zwodów poziomych na dachu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poniekąd dlatego te iglice bywały dość wysokie... No ale w tym budynku jest akurat coś nie
  • Odpowiedz