Wpis z mikrobloga

@Pierdyliard: Nie przesadzałbym. Człowiek już od ponad dekady nie ma szans z komputerami. Dla samego współzawodnictwa nic to nie zmienia.

Druga sprawa, zaciekawił mnie komentarz na stronie, jakoby google w kulki poleciało:

It is a nice step different direction, perhaps the start if the revolution but Alpha Zero is not yet better than Stockfish and if you keep up with me I will explain why. Most of the people are very excited now and wishing for sensation so they don't really read the paper or think about what it says which leads to uninformed opinions.

The testing conditions were terrible. 1min/move is not really suitable time for any engine testing but you could tolerate that. What is intolerable though is the hashtable size - with 64 cores Stockfish was given, you would expect around 32GB or more otherwise it fills up very quickly leading to markant reduce in strenght - 1GB was given and that far from ideal value! Also SF was now given any endgame tablebases which is current norm for any computer
  • Odpowiedz
@Pierdyliard: News jest istotny przede wszystkim dla miłośników szachów, bo możliwości uczenia maszynowego bez udziału człowieka zostały już zaprezentowane wcześniej w grze w go przez program AlphaGo Zero. To co teraz zrobiono z szachami to w zasadzie powtórka z tamtego osiągnięcia, konceptualnie nowe narzędzia się nie pojawiły, choć wynik stanowi wspaniały dowód na skuteczność objętego kierunku rozwoju.
  • Odpowiedz
@wojniz: Najdziwniejszy jest punkt 2. Danie tylko 1 GB jest podejrzane.

Niemniej jednak pkt 3. niekoniecznie jest problemem wg. mnie - liczy się nie surowa moc obliczeniowa, tylko ilość energii zużyta przez układ. Jeżeli te 4 TPU wymagają podobnej mocy co te 64 wątki CPU (ta liczba to nie procesory, tylko wątki procesora!) to wszystko gra. Nie mam czasu robić teraz riserczu ;)

Poza tym: w szachy jestem raczej słaby,
  • Odpowiedz