Wpis z mikrobloga

Z projektu zmiany kpc i innych ustaw.

Art 25b 1. Opłatę stałą w kwocie 100 złotych pobiera się od wniosku o doręczenie orzeczenia albo zarządzenia z uzasadnieniem zgłoszonego w terminie tygodnia od ogłoszenia albo doręczenia tego orzeczenia albo zarządzenia.

Czy ja dobrze czytam, ze od wniosku o uzasadnienie bedzie opłata 100 zł?
#prawo
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Ogar_Ogar: ze orzekającym sie obecny stan nie podoba to ja sie nie dziwie. Ale naprawdę znam sporo przypadków, ze akurat te 100 zł komus jednak czyni różnice (a mimo to nie łapie sie na zwolnienie z kosztow).
  • Odpowiedz
@eaxene: Ja wiem - myślałem, że za uzasadnienie będzie 30 podstawowej ale chyba i ta ma wzrosnąć do 100.

EDIT Polskie postępowanie cywilne to i tak jest przede wszystkim formalizm i fiskalizm, teraz będzie bardziej ; )
  • Odpowiedz
  • 1
ja też się nie dziwię bo sporo jiz w swojej krótkiej karierze miałem przypadków uzasadnień, żeby tylko zobaczyć czy coś się będzie dało ugrać.

@WujekGraczyk: pisałem kiedyś wniosek o uzasadnienie w sprawie o 4,5 złotego. Cztery złote 50 groszy. Co prawda wyszło tak, bo było częściowe cofnięcie pozwu itd., ale to nie zmienia faktu, ze ostatecznie przegraliśmy o 4,5 złotego.
@Ogar_Ogar: podstawowa leci do 100 zł, a maksymalna
  • Odpowiedz
@Ogar_Ogar: Tu masz rację niestety. Dlatego był i w sumie jest nadal, że przy urzędówkach pełnomocnikowi bardziej opłaca się przegrać, bo wtedy kasa jest od państwa, a jak wygra to zaczyna się meksyk.
  • Odpowiedz
@WujekGraczyk: A no i plus - brak opłaty to brak formalny, więc będzie się dało przeciągnąć proces o kilka tygodni lub nawet miesięcy jak się jeszcze dorzuci wniosek o zwolnienie od kosztów.

@eaxene: Ech, co opuścili nieco w uproszczonym i w sprawach bankowych to teraz znowu podnoszą :/
  • Odpowiedz
@mus_tang: Bo skąd asystent sędziego ma wiedzieć, jak ten sędzia uzasadniał ustnie? Dlatego uzasadnia po swojemu, a później sędzia podpisuje taki projekt uzasadnienia w ciemno, bo nie ma czasu go czytać. Do tej pory taka "usługa" była w pakiecie opłaty sądowej, teraz trzeba będzie płacić "ekstra".
  • Odpowiedz