Wpis z mikrobloga

@Slucham_psa_jak_gra_: Fajnie by było mieć sieć neuronową do detekcji antropomorficznych palcochodów. Pomogłoby to odciążyć i tak już przeciążoną percepcje ;).

Albo analiza kontekstowa obrazków: "Komputer! Znajdź rysunek. Pamiętam że było na nim to i tamto..."

Albo jeszcze lepiej. Generatory treści na bazie uczenia maszynowego: "Komputer! Narysuj mi obrazek w stylu autora X, na którym będzie to i tamto..."

Big Data, pij ze mno kompot (
AdireQ - @Sluchampsajakgra: Fajnie by było mieć sieć neuronową do detekcji antropomor...

źródło: comment_3kiw7z9A9EpsA8fyjB6D56QCPtPZ6Ozq.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Ciekawska_Genetta: Google Vision API Można wykupić sobie abonament na określoną ilość obrazków i wykorzystać to we własnym projekcie. Przy czym nie jest to analiza bazująca tylko na treści obrazka bo Google sugeruję się też słowami towarzyszącymi obrazom na różnych stronach internetowych. Więc fakt że Google rozpoznaje ten obrazek jako "+18" wynika raczej z tego że występuje on na stronach "+18". Fajnie jakby rozpoznawał mature content na podstawie pozy postaci albo
  • Odpowiedz
Niezmiernie bawi mnie kolejnosc etykietowania- a konkretnie ile dostaje glowna kategorie "Pracie".

@Slucham_psa_jak_gra_: Co ty tam wysyłałeś? ( ͡º ͜ʖ͡º) Ja testowałem malowidła Gigera na których benisy i pierogi ścielą się gęsto a zazwyczaj dostaje etykietkę "martwa natura".
  • Odpowiedz
@AdireQ: @Slucham_psa_jak_gra_:
Ja bym bardziej chciał żeby istniał porządny algorytm który na podstawie iluśtam tysięcy piosenek które mi się podobają jest w stanie mi podsunąć równie dobre utwory których nie znam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Slucham_psa_jak_gra_: @velles: Obiło mi się o uszy że analiza kontekstu dźwięku jest trudniejsza w implementacji niż analiza obrazu. Ma to wynikać z tego że sami do końca nie wiemy czym miałyby być "ficzery" muzyczne. Jest niby teoria muzyki ale ciężko to porównać do doświadczenia jakie mamy w przetwarzaniu obrazów gdzie przez dziesięciolecia rzeźbiliśmy wszystko ręcznie od gołych pikseli.

Obraz potrafimy trafnie opisać słowami, muzykę niekoniecznie.

Muzyka może nie
  • Odpowiedz