Witam, Mam po stronie EJB logikę CRUD'ową, po stronie HTML wysyłam do servletów dane, tylko pojawia się problem - mam dwie tabele, czyli sumarycznie będzie to około 10 buttonów, które wysyłają coś do servleta(wszystko odbiera jeden servlet)
I teraz zastanawiam się, czy jest jakoś ładniejszy sposób, niż robienie wszystko na if/switchu z buttonów( czyli: if(button1=="createEntityX") {} I tak 8 buttonów, bo na samym początku muszę przecież każdego wczytać za pomocą komentu request.getParameter.
Język: Java, po stronie HTML jest WAR/servlety. Nie mogę korzystać z jsp, wymóg: html
W samym projekcie, mam stworzyć operację CRUD, gdzie logika jest po stronie EJB. Mam dwie encje (na przykład, Autora oraz książkę), gdzie poprzez formularze mam dostarczać je do servletów. Całą logikę crud'ową mam już napisaną, jedyny problem jaki teraz mam, to jak obsłużyć wysyłanie danych z formularza do samego servleta.
@elgahir: no na mój gust nie masz innej opcji niż zrobić ify, albo w tym przypadku czytelniej switcha, gdzieś musisz w końcu sprawdzić co kliknął user. Zamiast buttonów możesz mieć w formularzu selecta, gdzie użytkownik zaznacza, czy chce dodać rekord, usunąć itp. ale sprowadza się to ostatecznie do tego samego. Rozwiązaniem problemu jest zrobienie tego tak jak to powinno wyglądać, czyli nie walisz ze wszystkim do jednego kontrolera (serwletu), tylko
@Eoghan: Tak też mogę zrobić, żaden problem, mogę nawet rozdzielić to na każdą operacje de facto, ale zastanawia mnie jeszcze tylko fakt, czy poważnie muszę to wszystkie np. 4 buttony na starcie wczytywać:
@elgahir: > jsp ma super opcje, bo znaku zapytania ?action="xxx"
nie do końca rozumiem jaką opcję jsp masz tutaj na myśli, której nie ma w htmlu. Tak jak pisałem zamiast 4 buttonów, możesz mieć też 1 button "Wyślij", a wybór opcji zrobić jako select, wtedy to: String action = request.getParameter("akcjareakcja") //tutaj pobierasz który select był zaznaczony będziesz miał tylko raz w serwlecie
#powodz twarze nieskalane myśleniem XD I niech nikt nie pisze że obawiali się niskich odszkodowań. Hasła są jasne, żadnych zbiorników nigdzie w Kotlinie Kłodzkiej! Nie ma nigdzie haseł "chcemy godnych odszkodowań lub nowych domów"
Mam po stronie EJB logikę CRUD'ową, po stronie HTML wysyłam do servletów dane, tylko pojawia się problem - mam dwie tabele, czyli sumarycznie będzie to około 10 buttonów, które wysyłają coś do servleta(wszystko odbiera jeden servlet)
I teraz zastanawiam się, czy jest jakoś ładniejszy sposób, niż robienie wszystko na if/switchu z buttonów(
czyli:
if(button1=="createEntityX")
{}
I tak 8 buttonów, bo na samym początku muszę przecież każdego wczytać za pomocą komentu request.getParameter.
Język: Java, po stronie HTML jest WAR/servlety.
Nie mogę korzystać z jsp, wymóg: html
Z góry dziękuję za porady!
#naukaprogramowania #html
co to znaczy "po stronie html jest
W samym projekcie, mam stworzyć operację CRUD, gdzie logika jest po stronie EJB.
Mam dwie encje (na przykład, Autora oraz książkę), gdzie poprzez formularze mam dostarczać je do servletów. Całą logikę crud'ową mam już napisaną, jedyny problem jaki teraz mam, to jak obsłużyć wysyłanie danych z formularza do samego servleta.
Obecnie to
Rozwiązaniem problemu jest zrobienie tego tak jak to powinno wyglądać, czyli nie walisz ze wszystkim do jednego kontrolera (serwletu), tylko
String action = request.getParameter("akcjareakcja")
jsp ma super opcje, bo znaku zapytania ?action="xxx" i tak bym mógł tylko raz to zrobić, eh. Beznadzieja
Dzieki bardzo za pomoc :\
nie do końca rozumiem jaką opcję jsp masz tutaj na myśli, której nie ma w htmlu. Tak jak pisałem zamiast 4 buttonów, możesz mieć też 1 button "Wyślij", a wybór opcji zrobić jako select, wtedy to:
String action = request.getParameter("akcjareakcja") //tutaj pobierasz który select był zaznaczony
będziesz miał tylko raz w serwlecie