Wpis z mikrobloga

Planujemy dzisiaj z bratem i jego żoną zrobić sobie seans filmowy. Chciałabym przygotować coś na szybko do jedzenia, żeby nie podawać tylko chipsów i żelek. Jakiś pomysł na dobre przekąski? Widziałam na mirko przepis na (właściwie nie wiem co to), ale wygląda tak, ze kładzie się na ciasto francuskie (w kształcie okręgu) farsz, na to drugie ciasto francuskie, nacina i wygina, a następnie zapieka (mam nadzieje, że zrozumiale wytłumaczyłam xD) - prosiłabym o przepis tego.
Chciałabym to zrobić plus coś jeszcze. Jakieś pomysły? ()
#gotujzwykopem #pytanie
  • 33
@Bhilobun: weke przeloz pasta jajeczna (jajca, maslo, majonez, czosnek, koperek, szczypiorek i drobno starty zolty ser),owin w fole aluminiowa i zapiecz w piekarniku, wychodzi bardzo fajne.

Z ciasta francuskiego mozesz tez pizzerinki zrobic - kroisz ciasto na prostokaciki, na to sos pomidorowy i skladniki jak na pizze.
@Bhilobun: a to o czym mówisz to pewnie jakieś koperty. Ogólnie są dobre też paluchy, ja robię z ciasta drożdżowego ale z francuskiego też można. Masz długi pas, smarujesz jajkiem z przyprawami i czosnkiem, na to ser i szynka, zwijasz na pół, potem łapiesz za końce i kręcisz :D
@Bhilobun: a jesli chodzi o ten przepis, o ktory pytalas - to w sumie wszystko napisalas przeciez.
Kroisz, ladujesz dowolny farsz jaki lubisz (moze byc ser/wedlina, jakies mieso mielone podsmazane z czyms etc) i zapiekasz.

Jeszcze mozesz zapieknaki zrobic - na polbagietki/bagietki (zalezy, jakie dlugie dostaniesz) nakladasz podsmazone w przyprawach (ja daje czosnek i papryke) cienkie plastry kurczaka, na to pomidor i mozzarelle, potem podawac do tego sos czosnkowy, pomidorowy, moze