Szukam przepisów na burgery, czy jakieś inne placki, kotleciki, jak zwał tak zwał. Kotleciki warzywne lub zbożowo-warzywne (uznaję grykę, komosę i jagło, ewentualnie amarantus), ALE wymóg jeden najważniejszy - takie, do których użycia wykorzystuje się surowe warzywo, więc i jeśli kasza, to również dobrze, gdyby była surowa. Nie uznaję podwójnej obróbki termiczne, jest dla mnie głupia. Jem jajka, więc nie musi być #weganizm ani #wegetarianizm ale taguje tak, bo zazwyczaj są to takie przepisy. #gotujzwykopem
@matra przepisów z surowymi kaszami czy ryżem nie widziałem. Gdybym miał coś tworzyć na surowych warzywach i surowej kaszy to zrobiłbym kotleciki z jakimś dość mokrym warzywem np burakiem czy cukinią i z kaszą kuskus. Myślę, że można by do tego dodać jeszcze jakąś fasolę np czerwoną i siemię lniane
@Dokkblar: zagalopowałam się najwidoczniej, bo sama nie znajduję niczego z surową kaszą. Z drugiej strony jakoś mnie to nie dziwi. Znalazłam fajny mix buraka, kaszy i zmielonej ciecierzycy, ale podejrzewam że gotowanej/puszkowanej dla konsystencji. To ja sobie już poszukam sama, ale jak ktoś ma jakiś przepis na takiego super hiper mega burgera (tylko bez groszku, bobu, kalafiora, selera i innych wydymających, w ostateczności brokuł) to chętnie zerknę ( ͡°͜
@matra a nie doczytałem, że kuskus odpada i jest miejsce na jajka. No to jak już coś to zamiast kuskusu użyłbym komosy, ale odpowiednio długo ją w masie kotlecianej zostawił, żeby pobrała wodę z warzyw, a zamiast siemienia jajka dla uzyskania zwartej konsystencji
Sprobuj moze cos takiego - tych akurat nie robilem, ale nie moge znalezc przepisu, robilo sie podbnie - zamiast jaglanki komosa i jeszcze dodatek masła orzechowego ( ! ) - smak tego polaczenia pamietam do dzisiaj :)
@matra: ciecierzyce moczysz przez noc w wodzie, potem calosc mielisz z cebula, czosnkiem i np marchewka (możesz dodać w zasadzie wszystko byle nie bylo zbyt wodniste) do tego garsc komosy. Przyprawiasz jak lubisz, najlepiej jakas garam masala, wazne zeby dodac szczypte sody oczyszczonej, jajko nie jest konieczne
@goras: @niemaszkonta: @lejen: @mlek: dzięki, zerknę na to po południu, jak na razie przejrzałam propozycję od @shz: i wygląda zajebiście (ʘ‿ʘ) zapomniałam o płatkach ( ͡°͜ʖ͡°)
@matra: I smakuje rownie dobrze, tylko nie dodawaj zmielonych platkow bo nie wyjda takie dobre. I piec moze troche krocej bo czasami wyjda za twarde, a no i ten punkt z wyciskaniem cukini bardzo wazny. Smacznego.
@shz: a cukinię to ja wiem (bardziej od placków z cukinii i marchewki kocham tylko Mamę :3 płatki mam nawet nie wiem jakie, ale są dość drobne, więc obstawiam że mogą być błyskawiczne – dostałam je od Mamy, nawet w sumie nie wiem czy są górskie płatki BG… ale ooooo jak bym sobie zjadła to co pokazałeś jeny <3
Pamietajcie, jesli wybierzecie bande czworga, tzn ze zgadzacie sie na lockdowny i zamordyzm. Dacie znac ze w przyszlosci zmuszanie ludzi do siedzenia w domu przez 1-2 lata jest normą i nikt za to nie odpowie.
Jem jajka, więc nie musi być #weganizm ani #wegetarianizm ale taguje tak, bo zazwyczaj są to takie przepisy.
#gotujzwykopem
To ja sobie już poszukam sama, ale jak ktoś ma jakiś przepis na takiego super hiper mega burgera (tylko bez groszku, bobu, kalafiora, selera i innych wydymających, w ostateczności brokuł) to chętnie zerknę ( ͡° ͜
Najlepsze burgery jakie jadłem
Sprobuj moze cos takiego - tych akurat nie robilem, ale nie moge znalezc przepisu, robilo sie podbnie - zamiast jaglanki komosa i jeszcze dodatek masła orzechowego ( ! ) - smak tego polaczenia pamietam do dzisiaj :)
Komentarz usunięty przez autora