Wpis z mikrobloga

Sierp Ziemi sprzed pół wieku, na zdjęciu wykonanym 9 listopada 1967 roku przez statek kosmiczny Apollo 4.

Jego lot był pierwszą, bezzałogową próbną misją programu Apollo, podczas której wykorzystano rakietę nośną Saturn V.
Zródło: NASA
#ciekawostki #fotografia #swiat #kosmos #eksploracjakomosu #nasa
s.....w - Sierp Ziemi sprzed pół wieku, na zdjęciu wykonanym 9 listopada 1967 roku pr...

źródło: comment_tXPa04eTaEUwglzxqt3Zg4uiUwaDxAK7.jpg

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stfushadow: No to się trochę zawiodłem na Tobie i odpowiem..., że chyba jednak nie! "Ludzkość" w Twoim pojęciu, a i chyba w moim...to ta sama ludzkość, która powinna się porozumieć w kwestii eksploracji kosmosu. Generalnie w jedności siła! Żadne państwo na chwile obecną (pomimo wyraźnych różnic technologicznych, ekonomicznych a nawet kulturowych) nie jest w stanie "przejąć" kontroli nad żadną planetą, a tym bardziej nad kosmosem, który nadal....bliżej lub dalej jest
  • Odpowiedz
Kubrick

@reefer_madness:
Kubrick srubrick - nawet w filmie podejrzewają aktora.
Ja napiszę wprost - każdy kto wątpi w program Apollo jest idiotą.
Gdyby nie było sukcesu, Ruskie by Amerykańców zmasakrowali medialnie. A tak w ogóle ten gość z filmiku ma głos jak kupa, lepiej żeby się nie brał za narrację, kiedykolwiek, xD
  • Odpowiedz
@stfushadow: Hmm a gdzie są widoczne jakiekolwiek gwiazdy...
Coś podejrzane te zdjęcia. Jak z Ziemi i to przez atmosferę przy wschodzie i zachodzie widać najjaśniejsze gwiazdy a z poziomu kosmosu czarna pustka...
Coś mieli oszczędny budżet w studio na żarówki im zabrakło na czarnym tle ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@reefer_madness: Tutaj też nie chciało im się zrobić choćby kilka kropek / pixeli, że jakieś
  • Odpowiedz
@saneczki: nie wiem czy pytasz serio czy trollujesz, ale na wszelki wypadek odpowiem. Brak gwiazd to zasługa ustawienia ekspozycji w aparacie. Spróbuj zrobić sobie zdjęcie księżyca z bliska i zobacz, czy znajdziesz na nim jakieś gwiazdy. W zdecydowanej większości wypadków nie znajdziesz, bo żeby nie prześwietlić księżyca aparat ustawi taką ekspozycję, że 99% gwiazd nie będzie widać. Druga kwestia to powiększenie - jeśli cały kadr wypełnia księżyc (lub w tym
ohmyjw - @saneczki: nie wiem czy pytasz serio czy trollujesz, ale na wszelki wypadek ...

źródło: comment_PepighhnNm0qlJXXuZcMLVzHHEoSfIu4.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@reefer_madness: Ten film właśnie pięknie pokazuje jak pan Skiba manipuluje ludźmi. Na filmie widać artefakty kompresji JPEG wynikające z bardzo niskiej jakości użytego zdjęcia (JPEG kompresuje zdjęcie dzieląc je na kwadratowe bloki 8x8 pikseli, stąd efekt takiego schodkowania na krawędziach obiektów o wysokim kontraście). Nie wiem, czy pan Skiba specjalnie użył zdjęcia tak niskiej jakości żeby udowodnić swoją tezę czy specjalnie chciał oszukać ludzi. Wiem jednak, że jeśli pobierzesz ze
ohmyjw - @reefer_madness: Ten film właśnie pięknie pokazuje jak pan Skiba manipuluje ...

źródło: comment_rSlXvkQvwxQZQLXA5jipBkyxbiPj3Y8T.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@reefer_madness: Wiedziałem, że dyskusja z ludźmi Twojego pokroju nie ma sensu, bo nie przyjmujecie żadnych argumentów które nie pasują do waszej z góry założonej tezy, no ale cóż, żeby nie było - spróbowałem ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@reefer_madness: To ja krótko: wytłumacz mi działanie systemu GPS, zakładając, że ziemia jest płaska. No już, szybciutko ʕʔ

Oraz całą resztę kosmosu i prawa fizyki, rzecz jasna. Jak rozumiem wszystko, na czym bazujemy jest nieprawdą, po prostu dziwnym trafem w urządzeniach, gdzie milionowe części precyzji są istotne wszystko działa. Taki niesamowity fuks powielony tysiące razy, no nie? ( ͡°( ͡° ͜ʖ(
  • Odpowiedz
GPS działał zanim "wystrzelono satelity".

@reefer_madness potrzebne źródło ;)
Czytałeś w ogóle o jego założeniach? Myślisz, że tak naprawdę ziemię pokrywa sieć bardzo wysokich, niewidzialnych masztów radiowych i dlatego GPS działa na każdym zadupiu? ʕʔ
  • Odpowiedz