Aktywne Wpisy
Czy kontynuowali byście Wasz związek jeśli wasza partnerka by was uderzyła z otwartej dłoni podczas kłótni? Moja partnerka mnie uderzyła dziś pierwszy raz, jesteśmy razem już prawie 2 lata i nie wiem co o tym myśleć #zwiazki #niebieskiepaski
mybeer +115
Ile netto zarabiają Polacy pod koniec 2024 roku? Zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie.
Odpowiadamy kwotą zarobków na rękę, dzieląc dochód roczny przez 12.
Sprzedałeś Opla - nie znaczy, że zarabiasz 30k miesięcznie. Masz kawalerkę inwestycyjna 3k dochodu a 2,8k raty - nie zarabiasz 3k. Itd.
Bezrobotni
Odpowiadamy kwotą zarobków na rękę, dzieląc dochód roczny przez 12.
Sprzedałeś Opla - nie znaczy, że zarabiasz 30k miesięcznie. Masz kawalerkę inwestycyjna 3k dochodu a 2,8k raty - nie zarabiasz 3k. Itd.
Bezrobotni
Ile zarabiasz miesięcznie na rękę?
- Poniżej 4.000 7.7% (287)
- 4.001-5.500 15.1% (562)
- 5.501-7.000 17.0% (636)
- 7.001-9.000 14.1% (526)
- 9.001-12.000 14.8% (554)
- 12.001-15.000 8.1% (303)
- 15.001-18.000 4.7% (174)
- 18.001-22.000 4.0% (148)
- Powyżej 22.000 10.3% (383)
- Nie zarabiam w Polsce 4.2% (158)
— Polak mały.
— Jaki znak twój?
— Orzeł biały.
— Gdzie ty mieszkasz?
— Między swemi.
— W jakim kraju?
— W polskiej ziemi.
— Czem ta ziemia?
— Mą Ojczyzną.
— Czem zdobyta?
— Krwią i blizną.
— Czy ją kochasz?
— Kocham szczerze.
— A w co wierzysz?
— W Polskę wierzę.
— Coś ty dla niej?
— Wdzięczne dziécię.
— Coś jej winien?
— Oddać życie.
@ediz4: Za to Ty nie odnosisz sie do żadnej tylko histeryzujesz.
Przykład
TVP manipuluje oglądającymi aby głosowali na PiS
TVN manipuluje oglądającymi aby głosowali na partie liberalne.
Do tego robi to się za pomocą kłamstw lub zatajania pewnych faktów.
W jaki sposób ten wierszyk manipuluje tymi małymi dziećmi aby wykonywały kogoś interes? Ten ktoś będzie sprzedawał ich narządy czy jak?
@ediz4: Ja odpowiem, bo pewnie znam odpowiedź i sama mam podobną, jak tak nie jest to niech @pan_kleks8 - bo mieszka tu moja rodzina, bo nawiązałam tu znajomości, bo przyzwyczaiłam się do tutejszej kultury i nie łatwo byłoby mi się przystosować do innej, bo nie mam jeszcze kasy na rozpoczęcie życia w innym kraju. I jeszcze kilka innych.
Nie trzeba kochać i wielbić swojego
To chyba w twoim interesie jest żeby państwo polskie istniało. Czy może liczysz na to że okupant przyjdzie i nie zniszczy tej kultury i nie zamorduje ludzi? A może zamierzasz
Może leży, a może nie leży. Zależy od tego JAKIEGO państwa Polskiego. Za PRLu też istniało i co? Propaganda swoją drogą odwoływała się wtedy do dokładnie tych samch rzeczy, a prawda jest taka, że połowa Polaków chętnie wypowiedziałaby wtedy wojnę Niemcom i się poddała, bo to była chujnia, a nie
Jakieś źródło tych rewelacji? Badania opinii publicznej? Cokolwiek?
@ediz4: Nie powiedziałam, że jestem emocjonalnie związana z kulturą, jedynie, że jestem do niej przyzwyczajona, a wiadomo jak to jest z przyzwyczajeniem. Tak, jak najbardziej starałabym się w takim przypadku zabrać
@wojna: już lecę
@Psajkoman: To była hiperbola. Jest faktem, że ludzie spieprzali na zachód jesli tylko mieli taką okazję. Na śląsku kto miał rodzinę w Niemczech i dostawał możliwośc wyjazdu spieprzał w podskokach, a reszta osiedla zazdrościła, że może. Inni porywali samoloty na Tempelhof, a przypadkowi pasażerowie prosili o azyl jak już ich porwano. Tak to wszyscy kochali kraj.
Niesamowite - masz kilka czy nawet kilkanaście przykładów z 38 mln narodu.
@libmor po pierwsze wojna skonczyłaby sie zasadniczo tak samo. Opor lub jego brak ze strony Polskiej (poza dwoma przypadkami) nie mial jakiegokolwiek wplywu na jej wybik.
Po drugie, podpisuje sie pod pierwsza czescia wypowiedzi @libmor.
Po trzecie, jestem patriota ale nie uwazam ze regularne bezsensowne wytracanie sil biologicznych i intelektualnych narodu co 50 lat . Bezsensownych powstaniach czy walkach nie majacych znaczenia strategicznego badz politycznego oznacza patriotyzm.
Powiedz to Żydom. Ojciec wrzuca syna do komory gazowej - ale po kiego grzyba stawiać opór. Lepiej iść na r--ź jak owce.
@ediz4: Taaa kilkanaście. Ciekawe, że całemu narodowi nie wydawali paszportów. Pewnie ze wzflędu na braki papieru, a nie dlatego, że ludzie masowo s-----------y na Zachód.
korzyść
Oddałbym je gdyby to miało jakiś sens
Wiem, i jak one zaprzeczają temu, co powiedziałam? Jeśli komuś zależy na swojej kulturze to nie da sobie tak po prostu wcisnąć innej, czego przykładem byli właśnie niektórzy Polacy w czasie zaborów. Stąd np. powstała Rota, późniejszy hymn narodowy. Świadomość narodowa dalej istniała, mimo zewnętrznej propagandy.
Przykład
TVP manipuluje oglądającymi aby głosowali na PiS
TVN manipuluje oglądającymi aby głosowali na partie liberalne.
Do tego robi to się za pomocą kłamstw lub zatajania pewnych faktów.
W jaki sposób ten wierszyk manipuluje tymi małymi dziećmi aby wykonywały kogoś interes? Ten ktoś będzie sprzedawał ich narządy