Wpis z mikrobloga

— Kto ty jesteś?
— Polak mały.
— Jaki znak twój?
— Orzeł biały.
— Gdzie ty mieszkasz?
— Między swemi.
— W jakim kraju?
— W polskiej ziemi.
— Czem ta ziemia?
— Mą Ojczyzną.
— Czem zdobyta?
— Krwią i blizną.
— Czy ją kochasz?
— Kocham szczerze.
— A w co wierzysz?
— W Polskę wierzę.
— Coś ty dla niej?
— Wdzięczne dziécię.
— Coś jej winien?
— Oddać życie.
  • 126
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Corranh: Propaganda polega na manipulacji ludzi aby osiągnąć własne cele
Przykład
TVP manipuluje oglądającymi aby głosowali na PiS
TVN manipuluje oglądającymi aby głosowali na partie liberalne.
Do tego robi to się za pomocą kłamstw lub zatajania pewnych faktów.
W jaki sposób ten wierszyk manipuluje tymi małymi dziećmi aby wykonywały kogoś interes? Ten ktoś będzie sprzedawał ich narządy czy jak?
  • Odpowiedz
To po co tutaj mieszkasz?

@ediz4: Ja odpowiem, bo pewnie znam odpowiedź i sama mam podobną, jak tak nie jest to niech @pan_kleks8 - bo mieszka tu moja rodzina, bo nawiązałam tu znajomości, bo przyzwyczaiłam się do tutejszej kultury i nie łatwo byłoby mi się przystosować do innej, bo nie mam jeszcze kasy na rozpoczęcie życia w innym kraju. I jeszcze kilka innych.
Nie trzeba kochać i wielbić swojego
  • Odpowiedz
@libmor:

bo mieszka tu moja rodzina, bo nawiązałam tu znajomości, bo przyzwyczaiłam się do tutejszej kultury i nie łatwo byłoby mi się przystosować do innej, bo nie mam jeszcze kasy na rozpoczęcie życia w innym kraju. I jeszcze kilka innych...

To chyba w twoim interesie jest żeby państwo polskie istniało. Czy może liczysz na to że okupant przyjdzie i nie zniszczy tej kultury i nie zamorduje ludzi? A może zamierzasz
  • Odpowiedz
@ediz4:

Więc wynika z twoich słów że w twoim interesie nie leży istnienie państwa Polskiego a więc jego kultury i języka.

Może leży, a może nie leży. Zależy od tego JAKIEGO państwa Polskiego. Za PRLu też istniało i co? Propaganda swoją drogą odwoływała się wtedy do dokładnie tych samch rzeczy, a prawda jest taka, że połowa Polaków chętnie wypowiedziałaby wtedy wojnę Niemcom i się poddała, bo to była chujnia, a nie
  • Odpowiedz
@Corranh:

a prawda jest taka, że połowa Polaków chętnie wypowiedziałaby wtedy wojnę Niemcom i się poddała, bo to była chujnia, a nie państwo...

Jakieś źródło tych rewelacji? Badania opinii publicznej? Cokolwiek?

Zapewne się urodził
  • Odpowiedz
Ja p------e od kiedy patriotyzm w Polsce jest nie modny? Gimbazjalisci biorą przykład z nowoczesnej Europy. Pewnie kuhwa bądźmy ludźmi bez żadnych przywiązań, tradycji, na wzór krajów zachodnich. Nie mówię o fanatycznym patriotyzmie, ale poprostu do szacunku dla miejsca, w którym żyjemy i żyli nasi przodkowie
  • Odpowiedz
To chyba w twoim interesie jest żeby państwo polskie istniało. Czy może liczysz na to że okupant przyjdzie i nie zniszczy tej kultury i nie zamorduje ludzi? A może zamierzasz zabrać całą swoją rodzinę bliższą i dalszą ze sobą?

@ediz4: Nie powiedziałam, że jestem emocjonalnie związana z kulturą, jedynie, że jestem do niej przyzwyczajona, a wiadomo jak to jest z przyzwyczajeniem. Tak, jak najbardziej starałabym się w takim przypadku zabrać
  • Odpowiedz
Jakieś źródło tych rewelacji? Badania opinii publicznej? Cokolwiek?

@Psajkoman: To była hiperbola. Jest faktem, że ludzie spieprzali na zachód jesli tylko mieli taką okazję. Na śląsku kto miał rodzinę w Niemczech i dostawał możliwośc wyjazdu spieprzał w podskokach, a reszta osiedla zazdrościła, że może. Inni porywali samoloty na Tempelhof, a przypadkowi pasażerowie prosili o azyl jak już ich porwano. Tak to wszyscy kochali kraj.

Ale po co skoro uważa że
  • Odpowiedz
@Corranh:

To była hiperbola. Jest faktem, że ludzie spieprzali na zachód jesli tylko mieli taką okazję. Na śląsku kto miał rodzinę w Niemczech i dostawał możliwośc wyjazdu spieprzał w podskokach, a reszta osiedla zazdrościła, że może. Inni porywali samoloty na Tempelhof, a przypadkowi pasażerowie prosili o azyl jak już ich porwano. Tak to wszyscy kochali kraj...

Niesamowite - masz kilka czy nawet kilkanaście przykładów z 38 mln narodu.

A kto powiedział,
  • Odpowiedz
@ediz4
@libmor po pierwsze wojna skonczyłaby sie zasadniczo tak samo. Opor lub jego brak ze strony Polskiej (poza dwoma przypadkami) nie mial jakiegokolwiek wplywu na jej wybik.

Po drugie, podpisuje sie pod pierwsza czescia wypowiedzi @libmor.

Po trzecie, jestem patriota ale nie uwazam ze regularne bezsensowne wytracanie sil biologicznych i intelektualnych narodu co 50 lat . Bezsensownych powstaniach czy walkach nie majacych znaczenia strategicznego badz politycznego oznacza patriotyzm.
  • Odpowiedz
@pan_kleks8:

po pierwsze wojna skonczyłaby sie zasadniczo tak samo. Opor lub jego brak ze strony Polskiej (poza dwoma przypadkami) nie mial jakiegokolwiek wplywu na jej wybik...

Powiedz to Żydom. Ojciec wrzuca syna do komory gazowej - ale po kiego grzyba stawiać opór. Lepiej iść na r--ź jak owce.

Po trzecie, jestem patriota ale nie uwazam ze regularne bezsensowne wytracanie sil biologicznych i intelektualnych narodu co 50 lat . Bezsensownych powstaniach
  • Odpowiedz
Niesamowite - masz kilka czy nawet kilkanaście przykładów z 38 mln narodu.

@ediz4: Taaa kilkanaście. Ciekawe, że całemu narodowi nie wydawali paszportów. Pewnie ze wzflędu na braki papieru, a nie dlatego, że ludzie masowo s-----------y na Zachód.

cele manipulatora....

osoby lub grupy ludzi do działania sprzecznego z ich dobrze
  • Odpowiedz
@Corranh:

kożyść...

korzyść

Zapewnia działanie dużych grup społecznych we wspólnym celu, w obliczu ataku pozwala zmotywować ludzi do obrony zamiast s----------a każdy w wybranym przez sibie kierunku. Gdzie był interes patriotów, którzy wracali umierać za Polskę zamiast siedzieć bezpiecznie na emigracji? Za swój interes umierali, czy może za interesy rządu, który bezpiecznie siedział na uhchodźctwie, ale był w stanie ich przekonać, że mają się poświęcić? Czemu? Bo od dziecka im powtarzano, że
  • Odpowiedz
  • 1
@ediz4

A wiesz co to np. germanizacja czy rusyfikacja?

Wiem, i jak one zaprzeczają temu, co powiedziałam? Jeśli komuś zależy na swojej kulturze to nie da sobie tak po prostu wcisnąć innej, czego przykładem byli właśnie niektórzy Polacy w czasie zaborów. Stąd np. powstała Rota, późniejszy hymn narodowy. Świadomość narodowa dalej istniała, mimo zewnętrznej propagandy.
  • Odpowiedz
@Corranh: Propaganda polega na manipulacji ludzi aby osiągnąć własne cele

Przykład
TVP manipuluje oglądającymi aby głosowali na PiS
TVN manipuluje oglądającymi aby głosowali na partie liberalne.
Do tego robi to się za pomocą kłamstw lub zatajania pewnych faktów.
W jaki sposób ten wierszyk manipuluje tymi małymi dziećmi aby wykonywały kogoś interes? Ten ktoś będzie sprzedawał ich narządy
  • Odpowiedz