Wpis z mikrobloga

Mam plain table view ze stronnicowanym ładowaniem danych z podziałem na sekcje. Kiedy ładuję następną stronę i dodaję sekcję przez insertSections() z animacją .bottom to komórki zachowują się poprawnie czyli pojawiają się od dołu, jednak header view od sekcji animuje od góry z różnych pozycji. Rozumiem że wynika to z tego że view do header mam jako reusableCell i łapie ostatną pozycję, ale przecież komórki pod sekcjami też są reusable i działają poprawnie. Jakieś pomysły jak to zrobić żeby też animowało do dołu?

#swift
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sajer: no zrobiłem i zachowuje się dokładnie tak samo jak wcześniej :/

Stworzyłem xib i custom class dziedziczącą po UITableViewHeaderFooterView.
W controlerze w viewDidLoad zrobiłem register nib forHeaderFooterViewReuseIdentifier
A w delegate dequeueReusableHeaderFooterView
  • Odpowiedz
@Sajer: o tyle co się zmieniło że kiedy korzystam z dequeueReusableHeaderFooterViewto faktycznie ten widok jest reusable, bo gdy robi się to dequeueReusableCell i zwraca .contentView to nie wywołuje się prepareForReuse().
Może teraz w tej metodzie mógłbym jakoś zmienić pozycje tego widoku
  • Odpowiedz
@Sajer: Człowiek czasem zaczyna kombinować a niepotrzebnie. Chciałem zrobić te dodawanie sekcji przez insertSections z animacją bo jak robiłem to wcześniej edytując jedynie model z danymi czyli dorzucając nowe sekcje i rows to tableView sie rozjeżdzał. Mimo że dawałem tableView.reloadData()
Pomogło dorzucenie tableView.layoutSubviews() po tym. ()
Ale przypadek ciekawy, zawsze coś nowego
  • Odpowiedz