Wpis z mikrobloga

#html5 #php Mirki pytanie. Mam tablet z pełnym Windowsem - czy jest jakis sposób na zrobienie fotki za pomocą wbudowanej tylnej kamery i potem jej załadowanie na serwer? W necie jest masa działających rozwiązania pozwalających na zrobienie zdjęcia i załadowanie go do odpowiedniego pola formularza ( np: https://mobilehtml5.org/ts/?id=23) ale są one przeznaczone dla urządzeń mobilnych.
  • 2
to nie ma nic wspolego z php (poki, co). Poszukaj moze jakiegos softu, ktory robi zdjecia i wysyla na serwer, moze jakis program desktopowy jest taki, moze jakis konsolowy jest. Mozliwosci jest wiele.
@goodghost: Chodzi o to, że ma działający formularz który za pomocą php und ajaxa ładnie ładuje mi na serwer fotki (zewnętrzną apkę która to robi pyknął bym sobie w c# w 10 minut, nie o to jednak chodzi). Chciałem, żeby bezpośrednio z poziomu strony dało się od razu fotki zrobić i wrzucić do formularza. Jest na to metoda i działa (używa klasycznego input type='file' z opcją capture="camera") ale tylko na systemach