Wpis z mikrobloga

#programowanie #wordpress #php #serwery #pytanie przepraszam za ilość tagów ale mam nadzieje że ktoś mi pomoże. Wiec tak zacznę od początku. Mam problem czy jeżeli mam dostęp do swojego serwera na którym mam stronę w Wordpress ale nie mam dostępu jako admin tylko jako użytkownik jestem w stanie skopiować wszystko na mój komputer a potem na inny serwer. Chłopak który zajmował się ta strona przestał się z nami kontaktować i zostawił nas z tymi cząstkowymi danymi i nieskończona stroną.
  • 7
  • Odpowiedz
@KRASZKI:
masz 2 typy kont admina
wordpressowe: na 90% jestem pewien, że da się w nim zrobić backup.
hostingowe: ftp, ssh, na 100% da się w nim zrobić backup.

Sprawdź czy nadal nie masz dostępów hostingowych, a jeśli opłacasz hosting to nawet jeśli nie masz, tamtejsi admini mogą ci przywrócić dostępy.
  • Odpowiedz
mam dostęp do swojego serwera na którym mam stronę w Wordpress ale nie mam dostępu jako admin

@KRASZKI: Jak możesz nie mieć dostępu do SWOJEGO serwera jako admin?
Nie masz admina w Wordpresie, czy na hostingu?
Jeśli masz admina w Worpresie, to wystarczy zainstalować plugin do backupu. Można przenieść stronę 1:1.
  • Odpowiedz
@KRASZKI: jak rozumiem, masz dostęp do hostingu. Wejdź przez FTP, przejdź do miejsca w którym masz zainstalowany działający motyw (np. /wp-content/themes/nazwa-motywu/ i znajdź plik functions.php (jeżeli go nie ma, co wątpliwe raczej, to możesz go spokojnie utworzyć) dalej postępuj wg jakichkolwiek wskazówek jak założyć konto admina przez php, np. tutaj https://lukasznowicki.info/how-to-add-wordpress-administrator-using-php/
  • Odpowiedz
  • 1
@dobrze-zbudowany-grubas: bardzo dziękuje za odpowiedz i wartościowe wskazówki. Dzisiaj już problem został rozwiązany dzięki wszystkim za pomoc. Naprawdę warto było zadać kilka pytań tutaj aby otrzymać rzeczowe, trafne i szybkie odpowiedzi. Za to lubię wypok pozdrawiam
  • Odpowiedz