Przygotowanie: - dzień przed mięso pokroić w kostkę - mięso zalać dwiema szklankami wina - dodać wyciśnięty ząbek czosnku, jałowiec, oregano, lubczyk, cząber, kminek mielony, gałkę muszkatołową, bazylię, rozmaryn w zmiennych proporcjach (zależy od gustu, gałki i lubczyku powinno być najmniej, oregano może być dużo) - mięso włożyć do lodówki - pokroić cebulę i marchew w drobne kawałki - pokroić boczek - usmażyć warzywa na boczku - warzywa umieścić na talerzu - pokroić boczek - obsmażyć mięso, w środku powinno być surowe - mięso położyć na inny talerz - wlać wino z marynaty na patelnię - dodać warzywa - rozgrzać zawartość, ale nie gotować - dodać mięso - dolać wina według potrzeb - zagotować i potem na małym ogniu gotować 3-4 godziny. - pod koniec dodać śmietanę i kapary - czekać aż się zredukuje
Dziczyzny nie powinno się przyrządzać z białym winem, bo to nie zgodne ze sztuką, ale ja przyrządzam czasami.
@anonimek123456: tak, ale mimo wszytko warto promować według mnie takie przepisy, swoją drogą cząber to też tradycyjnie polska przyprawa (choć bardziej niemiecka), dopiero czasy PRL-u zastąpiły ją chyba pieprzem (choć może wcześniej, nie wiem).
@sasukeyokai: dowolne Francuskie wytrawne obiadowe, w Polsce, ich cena to ok. 25-25zł, zawsze o ile możesz, bierz appellation d'origine contrôlée (AOC).
@PePeHa: jeden rodzaj, wybierz ten, jaki masz, albo użyj cielęciny, a jak nie masz to wołowiny (w każdym sklepie), a jak ograniczają Cię koszty, to wieprzowiny.
Gdyby to były trzy rodzaje, to by wyszło 1,5kg mięsa i to by było o niebo za mało innych dodatków.
Z mięsem jest tak, że możesz użyć zawsze gorszego, ale nie będzie takie dobre (np. kurczaka zamiast kaczki).
@PePeHa: można tak samo robić, to jest duszone mięso w śmietanie z kaparami na białym winie, więc każde mięso będzie dobre, koniec końców, jeśli chcesz. Przepis jest na tyle długi i skomplikowany logistycznie (przygotowania dzień przed), że według mnie wart jest tylko tych, ew. cielęciny.
@Infrass: AOC reguluje prawo Francji (i UE, bo Francja to wymogła), więc każde wino AOC będzie spełniało wymogi. To oznacza, że jest skądś i to jest dobry region dla wina (w praktyce).
To działa też z oscypkami - nie można go robić np. na Mazowszu, a i Górale musza go robić według zasad (on też jest o ile wiem AOC). Dzięki temu wiesz, czy kupujesz oscypek, który jest oscypkiem, czy serek
Składniki:
- 500g łosia, sarny, albo dzika
- 1 marchew
- 3 cebule czerwone
- trochę boczku
- słoik kaparów
- śmietana tłusta, duże opakowanie
- wino białe francuskie wytrawne
Przygotowanie:
- dzień przed mięso pokroić w kostkę
- mięso zalać dwiema szklankami wina
- dodać wyciśnięty ząbek czosnku, jałowiec, oregano, lubczyk, cząber, kminek mielony, gałkę muszkatołową, bazylię, rozmaryn w zmiennych proporcjach (zależy od gustu, gałki i lubczyku powinno być najmniej, oregano może być dużo)
- mięso włożyć do lodówki
- pokroić cebulę i marchew w drobne kawałki
- pokroić boczek
- usmażyć warzywa na boczku
- warzywa umieścić na talerzu
- pokroić boczek
- obsmażyć mięso, w środku powinno być surowe
- mięso położyć na inny talerz
- wlać wino z marynaty na patelnię
- dodać warzywa
- rozgrzać zawartość, ale nie gotować
- dodać mięso
- dolać wina według potrzeb
- zagotować i potem na małym ogniu gotować 3-4 godziny.
- pod koniec dodać śmietanę i kapary
- czekać aż się zredukuje
Dziczyzny nie powinno się przyrządzać z białym winem, bo to nie zgodne ze sztuką, ale ja przyrządzam czasami.
#kuchnia #protip #gotujzwykopem
--
Wszystkie nieodpowiednie komentarze będą usuwane
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora
Gdyby to były trzy rodzaje, to by wyszło 1,5kg mięsa i to by było o niebo za mało innych dodatków.
Z mięsem jest tak, że możesz użyć zawsze gorszego, ale nie będzie takie dobre (np. kurczaka zamiast kaczki).
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@NadiaFrance: W Carrefour czy w Leclerc?
To działa też z oscypkami - nie można go robić np. na Mazowszu, a i Górale musza go robić według zasad (on też jest o ile wiem AOC). Dzięki temu wiesz, czy kupujesz oscypek, który jest oscypkiem, czy serek