Wpis z mikrobloga

Mirki, ktoś tu programuje w #golang ? Dostałem propozycje pracy, ogólnie powiedziałem że chce frontend, ale do backendu też lubie wskoczyć, i zadzwonili z propozycją z golang, a prosiłem o nodejs. Co myślicie o tym języku, przyjemnie się pisze?
Patrzę też w perspektywie przyszłości, jak myślicie, bardziej rozwinie się go czy node?

#programowanie #informatyka #pytanie

Co wybierasz

• nodejs 31.1% (14)
  • golang 68.9% (31)

Oddanych głosów: 45

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@inteli czy się bardziej rozwinie to raczej nie ale goland z pewnością ma przyszłość i zyskuje na popularności. U nas piszemy w node i golang. Node nie jest zbyt dobry przy pracach wymagających intensywnego używania procesora. Sporo ludzi wkurzonych node migruje do go. Nam też zdarzyło się przepisać kilka wolnych serwisów z node do golang. Czy się przyjemnie pisze to zależy, co człowiek to inna opinia. Jeśli miałeś styczność z C/C++
  • Odpowiedz
@inteli: ogolny kierunek migracji stanowczo jest w kierunku node.js -> Go, niz na odwrot.

Node ma jedna podstawowa zalete - to JavaScript, wiec obskoczysz jednym jezykiem i front i back. Wygodnie i da rade do wielu zastosowan. No ale wlasnie - "obskoczysz". Jesli chodzi o pisanie "prawdziwych" backendow - aplikacji i serwisow, ktore sa szybkie, wydajne, obsluguja wiele rdzeni, latwo sie skaluja, sa proste w deploymencie... Wiadomo, ze wygrywa Go, bo
  • Odpowiedz