Wpis z mikrobloga

Domowa kiszona dynia

Składniki na słoik 0,9 L:
- 200 g dyni ogrodowej (ilość dyni zależy od sposobu krojenia)
- plasterek białej cebuli
- 2 paski czerwonej papryki
- 3 plasterki marchewki
- 1 ząbek czosnku (pokrojony w plastry)
- 0,5 łyżeczki suszonego kopru
- 4 cm korzenia chrzanu
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 5 ziarenek jałowca
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 2 liście laurowe
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/3 łyżeczki kurkumy

Zalewa:
- 1,5 łyżki stołowej soli na 1 L wody
Wodę należy zagotować i rozpuścić sól.

Niezbędnik:
- słoiki

Przepis:
Wszystkie składniki ułóż ciasno w słoiku i zalej ciepłą (niekoniecznie gorącą) zalewą. Codziennie przez 3 dni delikatnie odkręcaj słoik, tak, aby gaz mógł się ulotnić. Zakręć szczelnie i pozostaw do zakiszenia.

Dynię, tak jak i ogórki kiszone, można przechowywać przez cały rok. Smakuje obłędnie!

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #przetwory #gotujzwykopem
Browin - Domowa kiszona dynia

Składniki na słoik 0,9 L:
- 200 g dyni ogrodowej (i...

źródło: comment_9rPUUvn2HhVRWhwU9rmYSEaKfzAy8iJt.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz