Wpis z mikrobloga

Ło jeżu. Polecam ten klej. Amatorsko się zajmuję naprawą starych konsol, komputerów czy innej elektroniki i tym cudem można często skleić rzeczy, których teoretycznie nic nie powinno już uratować. Wcześniej korzystałem, z różnego rodzaju żywic ale ona się słabo nadaje do klejenia plastików. Ten klej z kolei jest agresywny ale dzięki temu plastiki się łączą tak jakby były spawane. Polecam jak ktoś ma jakąś drobną elektronikę do klejenia albo inne plastikowe rzeczy połamane.

Na stancji skleiłem sobie nawet klamkę do lodówki, która po poprzednich współlokatorach była rozsypana w drobny mak. I to jeszcze nie byle gdzie bo w miejscach otworów na śruby... Trzyma się już tak miesiąc, nie wydaje się, żeby miała się złamać w miejscu klejenia.

#retro #retrocomputing #retrogaming #naprawiajzwykopem #konsole i trochę #majsterkowanie
Kryspin013 - Ło jeżu. Polecam ten klej. Amatorsko się zajmuję naprawą starych konsol,...

źródło: comment_BdYbiauAvE5R2D8PhFNwXn9sSUOQpcKi.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Polanin: Ale cyjanoakryle są po prostu niepraktyczne i słabe przy klejeniu plastiku ( ͡° ʖ̯ ͡°) Zasada ich działania opiera się oto, że trzymają tym mocniej im jest mniejsza odległość między klejonymi płaszczyznami. W przypadku połamanego plastiku odległość między jednym kawałkiem a drugim jest już za duża dla kropelek. No i CA do tego się złabo trzyma plastiku, jest bardzo kruchy i schnie za szybko by
  • Odpowiedz
ten klej to dla mnie ostatnia deska ratunku przy tworzywach typu ABS

@Polanin: @Jarek_P:

Ok, w momencie pisania wpisu chciałem coś przetestować. Mam dwie obudowy do Nintendo DS lite złamane w miejscu zawiasu. Jedna złamana jak na zdjęciu, druga gorzej bo nie w jednym miejscu a w dwóch (mogę potem fotę wrzucić jak będziecie chcieli). Jak coś to zawias/siłownik (?) jest tylko z jednej strony konsoli, więc tylko
Kryspin013 - > ten klej to dla mnie ostatnia deska ratunku przy tworzywach typu ABS
...

źródło: comment_v9foJaK4FSrZ1PkGBHwdwBrlwAsXQ254.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Ja w żadnym razie nie namawiam na CA. Ja tylko podzieliłem się wiedzą, bo z Twojej wypowiedzi wynikało, że po utwardzeniu się CA (on nie wysycha) nic się z tym nie da zrobić.
Jeśli chodzi o to jak dobrze da się go usunąć to dla modelarza jest to ważne, bo zdarza się, że stosują go na szybkach.
  • Odpowiedz
@Polanin: luz

nic się z tym nie da zrobić.

Użyłem skrótu myślowego w sensie, nie da się nic z tym zrobić bez ingerencji w materiał klejony (jeśli nie uszkodzenie plastiku to np odbarwienie). Bo tak to nawet żywicy jesteś w stanie się pozbyć z materiału klejonego tylko co z tego skoro możesz to zrobić jedynie mechanicznie ( ͡°
  • Odpowiedz