Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp #visualstudio
Siemka szukam jakiegoś #laptopy na studia tak aby był w miarę tani i żebym mógł jakoś studio na nim odpalić. Szukam czegoś taniego najlepiej do 1000 zł może być używany. Ktoś pomoże
?.
Dodam że dopiero zaczynam studia i aktualnie nie dysponuję większym budżetem
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@EmPfLiX: Szukaj poleasingowych. Są np. na morele.net ale też w wielu innych miejscach. Lepsze takie niż plastikowy szajs za 1000 z jakimś Celeronem. No i mają zwykle jakaś gwarancję.

Jak nie planujesz grać tylko klepać na studiach to bierz jakiegoś i3/i5 i minimum 8GB ramu. Kartę graficzną najlepiej żadna. Jak wpadnie jakaś kasa to dołożysz SSD i będzie śmigać.
  • Odpowiedz
@EmPfLiX: głównie patrz na procka i żeby miał te 8gb ramu, albo chociaż 4gb i wolnego slota aby później dołożyć lub po prostu niezablokowany na wymianę.
Jak używka to powienieneś dostać jakąś i5 z serii ~ 3770. Grafa ci nie potrzebna, integra da radę do filmików FHD z jutuba oraz heroska3 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@EmPfLiX ja miałem podobny problem i kupiłem della e6330 z i5 i 4gb ramu, kupisz używkę i jeszcze Ci zostanie na jakiś upgrade ram/ssd. Z tym że tu zawsze trzeba się liczyć że coś się może zepsuć :)
  • Odpowiedz
@EmPfLiX: Ale nikt Ci nie każe kupować tego na allegro :D Możesz się rozejrzeć w swojej okolicy czy nie ma gdzieś sklepu z używanymi laptopami poleasingowymi, ewentualnie szukać na Allegro/OLX w swojej okolicy i odebrać osobiście. Na pewno te które wymieniłem będą się lepiej sprawować niż jakieś u----i sklepowe z niższej półki po przejściach.
  • Odpowiedz
@EmPfLiX: jeżeli używka to TYLKO serie biznesowe. w serie dla normlanych userów nie ma sie co pchać - one często nie wytrzymują 2-3 lat. serie biznesowe działaja znacznie dłużej. ja osobiście jestem zwolennikiem thinkpadow, seria X/T.
  • Odpowiedz
@EmPfLiX: poleasingowe często mają gwarancję na rok , 6 miesięcy, zwykle były używane biurowo i w miarę dbane. Bywają też tańsze bo sprzedawane hurtowo.
Statystycznie mniejsza szansa tam że grubas leżał, żarł i pierdział na klawiaturę :p
  • Odpowiedz
@EmPfLiX: Głównie to rozchodzi się o procesor i zintegrowaną z nim grafikę ale w "zwykłym" użytkowaniu nie zauważysz raczej ogromnej różnicy. Szczególnie, że ten egzemplarz wygląda na bardzo dobry. 16GB Ram, SSD 240GB i matryca HD+. W tym budżecie T430 na 99% nie dostaniesz tak dobrze wyposażonego.
  • Odpowiedz