Aktywne Wpisy
Świeża obciereczka w rytm bachaty. Grażyny w tle aż przebierają nogami na samą myśl, że będą następne w kolejce ( ͡º ͜ʖ͡º)
#lewandowski #lewandowska #annalewandowska #bachata #p0lka
#lewandowski #lewandowska #annalewandowska #bachata #p0lka
vanzs +40
Lidlowe Krakuski, takie świeże. Najgorzej, że #!$%@? 1/3 paczki zanim zauważyłem po ciemku biała plamkę tu i tam. Będzie sranko po filmie #lidl
czy ktoś z #fizyka mógłby mi pomóc w wyznaczeniu niepewności złożonej pomiaru? Jest mi potrzebna do sprawozdania z doświadczenia, a kompletnie nie wiem jak ją obliczyć. Z góry dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#studia #studbaza
Wystarczy ta pierwsza metoda - różniczki zupełnej.
Czyli bierzesz to równanie na stałą siatki, które masz podane, różniczkujesz je sobie z osobna po każdej wielkości mierzonej, i ostatecznie Twoja niepewność to taka suma: niepewność pierwszej wielkości mierzonej * moduł pochodnej po tej wielkości + niepewność drugiej wielkości mierzonej * moduł pochodnej po tej wielkości.
Masz tam wzorek na tej stronie, ten pierwszy, na szaro (1.1.1) - to cała definicja.
- policzyć pochodną po k-tej wielkości mierzonej (niech będzie xk)
- wziąć jej wartość bezwzględną
- pomnożyć przez niepewność tej wielkości mierzonej xk
Te kroki powtarzasz dla każdej wielkości mierzonej i wyniki sumujesz :)
Jeżeli x mierzyłeś wiele razy, to wtedy za najlepszy wynik uznaje się średnią, a niepewność to już w zależności od tego jak tam Wam mówili - odchylenie std. albo coś takiego. Ale to już jest określanie niepewności wartości bezpośrednio zmierzonej, więc robi się to wprost :)