Jedna z restauracji w Dżakarcie wprowadziła ciekawe rozwiązanie - możliwość zamawiania dań za pomocą ipadów zamontowanych na stolikach. Świetnie rozwiązanie dla introwertyków takich jak ja, nie trzeba odzywać się do kelnera, rachunek też zamawia się w ten sam sposób, a potem tylko zostaje płatność zbliżeniowa.
@PaddyS: W Indonezji herbaty i kawy słodzą chyba łyżkami stołowymi, wszystko jest tak słodkie, że dolewam sobie wody z butelki bo inaczej bym nie wypił. Nawet jak się poprosi o gorzką herbatę to i tak zawsze posłodzą
@Aedem: W Azji nie używają cukru jak my ale najpierw rozpuszczają go we wrzącej wodzie i dopiero po wystudzeniu słodzą nim napoje i desery, bo taki syrop łatwiej rozpuszcza się w zimnej herbacie niż "surowy" cukier
A że proporcje wrzącej wody i cukru dobierane są na oko, to ciężko precyzyjnie określić słodkości takiego syropu oraz ile go wlać do szklanki, więc w konsekwencji wszystko jest albo kwaśne i gorzkie albo tak
@wyindywidualizowanyentuzjasta: Jedna? Ja myślałem, że to bardzo popularny patent w południowo wschodniej Azji. Niby nie ma okazji pogaworzyć z kelnerką, ale dzięki temu mogę na spokojnie wybrać co chcę i nikt się raczej nie pomyli w zamówieniu.
@kotbehemoth: To akurat jest Koreańska restauracja w Dżakarcie nalężąca do międzynarodowej sieci, więc może w Korei/Japonii takie rozwiązania są czymś normalnym, w Jakarcie to nadal jest względna nowość.
Jako ciekawostka - pierwsza restauracja w Indonezji posiadająca klimatyzację została założona przez Polaka ( ͡º͜ʖ͡º)
Świetnie rozwiązanie dla introwertyków takich jak ja, nie trzeba odzywać się do kelnera, rachunek też zamawia się w ten sam sposób, a potem tylko zostaje płatność zbliżeniowa.
#indonezja #ciekawostki #azja #jedzenie #sennajawie <--- mój tag o życiu w Indonezji
Nawet jak się poprosi o gorzką herbatę to i tak zawsze posłodzą
A że proporcje wrzącej wody i cukru dobierane są na oko, to ciężko precyzyjnie określić słodkości takiego syropu oraz ile go wlać do szklanki, więc w konsekwencji wszystko jest albo kwaśne i gorzkie albo tak
Niby nie ma okazji pogaworzyć z kelnerką, ale dzięki temu mogę na spokojnie wybrać co chcę i nikt się raczej nie pomyli w zamówieniu.
Jako ciekawostka - pierwsza restauracja w Indonezji posiadająca klimatyzację została założona przez Polaka ( ͡º ͜ʖ͡º)