Wpis z mikrobloga

Mireczki z #programowanie #java Czy któryś z was pracuje na #macbook i móglby podzielić się opiniami na jego temat? Potrzebuje go żeby ogarnać kodowanko w intellij, frontendy i ogólnie nosze się z zakupem tego komputera. Jakie są wasze opinie?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MagisterPigularz: używam PHPStorm na rMBP early 2015, sprzęt ma działać i działa. Kultura pracy bardzo wysoka, problemów nie ma żadnych i jestem spokojny, bo nie muszę instalować pojedynczych aktualizacji, mieć antywirusa. Komputer na wiele lat bezproblemowego użytkowania (o ile nie rozbijesz, zalejesz).
  • Odpowiedz
używam PHPStorm na rMBP early 2015, sprzęt ma działać i działa. Kultura pracy bardzo wysoka, problemów nie ma żadnych i jestem spokojny, bo nie muszę instalować pojedynczych aktualizacji, mieć antywirusa. Komputer na wiele lat bezproblemowego użytkowania (o ile nie rozbijesz, zalejesz).

@vundo: opisałeś każdy komputer nie starszy niż 3 lata.
  • Odpowiedz
@fegwegw: każdy? Wyciągnij dwuletniego, multimedialnego Acera za 2-3 tysiące i sprawdźmy jak tam zawiasy, klawiatura oraz plastiki. Następnie sprawdźmy, czy PHPStorm zarżnie pierwsze Maka, czy tego Acera z 2/4GB RAM. Jeśli mamy porównywać laptopy, to niestety w porównywalnej konfiguracji. A nie każdy laptop ma identyczną konfigurację, nawet fakt aluminiowej obudowy będzie miał znaczenie.
  • Odpowiedz
@vundo: wydawało mi się logiczne, że mówimy o porównywalnych konfiguracjach.

Za cenę Maca wolałbym kupić coś od konkurencji w tej samej konfiguracji + monitor zewnętrzny (OP pisał o front-endzie).
  • Odpowiedz
@fegwegw: porównywalny Dell XPS kosztuje mniej więcej tyle samo co MacBook i na zewnętrzny monitor zabraknie. Dlatego lepiej jakbyś napisał "opisałeś każdy biznesowy laptop nie starszy niż 3 lata". I nie wynika to z jakiegoś czepiania się, tylko każdy z nas wie jak rządzi się rynek XPS-ów, Thinkpadów i MacBooków Pro.
  • Odpowiedz
@fegwegw: lol, poprogramuj trochę* na multimedialnym Acerze za 2000, a potem na firmowym Dellu XPS i zobaczysz jak dobrze pracuje się z bardzo dobrą matrycą i klawiaturą.

* znacznie więcej niż hello world - laptopa do pracy kupuje się na wiele lat
  • Odpowiedz
@fegwegw: przecież sam zażyczyłeś sobie porównania sprzętów o podobnej konfiguracji, to co się awanturujesz - przecież nie porównasz matrycy MacBooka czy XPS-a z matrycą Acera, bo ten ostatni będzie dostawał niesprawiedliwie po dupie - a przypominam że OP wybrał niejako Maka - przecież cokolwiek gorszego nie weźmiesz, to będzie typowa porównawcza ustawka, a jaki tego sens, nie wiem. Nowy Mak, XPS, ThinkPad to nie są gówna za 2 tysiące, więc
  • Odpowiedz
@MagisterPigularz: używam. Wiele programów od jetbrainsów. Na każdym kompie niezależnie od systemu działają zajebiście, ale uwielbiam maca za kulturę pracy. Mam w------e na problemy, bo żadnych nie ma. Otwierasz kompa i robisz swoje, zamykasz, rano znowu to samo. Uptime miesiąc, bo co tyle jest jakaś aktualizacja systemu. No po prostu idealne narzędzie pracy. I c--j, że taniej mogę mieć lepsze parametry na papierze. Liczy się wygoda i że wszystko działa
  • Odpowiedz