Wpis z mikrobloga

Ej Murki z #programowanie. Wziąłem się i uczę się tego słynnego programowania ( #python here) i nawet robotę w IT ogarnąłem przy klepaniu SQL do wyciągania danych i mimo, że dopiero zaczynam to tak się zastanawiam, że książkę czytam, #kursyudemy mocno (polecam), ale mam problem ze znalezieniem sobie tematu do ćwiczenia tych nabytych umiejętności. Jak żyć? Pomóżcie.

Tak sobie pomyślałem, że może są gdzieś w internetach jakieś stronki dla zapaleńców co sobie wymyślają jakiś projekt i klepią i się uczą jeden od drugiego. Jeszcze nie szukałem jakoś specjalnie, bo pomyślałem, że zapytam na Mirko najpierw. Na pewno doradzą ( )

#kiciochpyta #pomocy
  • 13
@Suub: jak chcesz poczuć jak to jest w prawdziwej pracy to polecam znaleźc na githubie jakieś średnie i trochę starsze projekty i je przeanalizować. przez 90% czasu będziesz poprawiał i starał się zrozumieć czyiś kod. tak wygląda praca programisty dlatego dużo ludzi się wypala mimo dobrych zarobków
Tak sobie pomyślałem, że może są gdzieś w internetach jakieś stronki dla zapaleńców co sobie wymyślają jakiś projekt i klepią i się uczą jeden od drugiego.

@Suub: GitHub ( ͡° ͜ʖ ͡°)

P.S.

Wziąłem się i uczę się tego słynnego programowania ( #python here) i nawet robotę w IT ogarnąłem przy klepaniu SQL do wyciągania danych

No i to szanuję. Coś ogarnął, znalazł byle jaką robotę, ale
"stronki dla zapaleńców co sobie wymyślają jakiś projekt i klepią i się uczą jeden od drugiego"
własny projekt, który ma szanse na rozwinięcie (miesiące/lata)
jakiego typu projekty Cie interesują?
@Cebulakx jestem na takim etapie że, nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie. Nie jestem pewien nawet tego czy w ogóle jestem na poziomie, na którym mogę wchodzić w coś więcej niż to co robię teraz.
@Cebulakx spotkałem się z opinią że jest przejrzysty i przyjemnie się w nim pisze i przy tym ma niezłe możliwości, a to wszystko sprawia że relatywnie łatwo jest się na nim uczyć. Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie mam jeszcze porównania, ale jest ok. Wciągnąłem się.
@Cebulakx Wylano chyba sporo atramentu nad tym, dlaczego Python na start. Ciekawsza byłaby odpowiedź na pytanie, dlaczego nie zaczynać od Pythona? Znasz ją?
@Suub
może narzędzie zbierające serwery proxy ze stron z serwerami proxy?
do tego zbieranie tego ze stron z platnymi serwerami proxy i zrobienie swojego serwisu ktory to udostepni za sms np w celu blokady u siebie botów (iptables)
+ cos do skanowania tych proxy zeby pokazywac swieze zeby mozna bylo tego uzywac np do botow

mam coś takiego w bashu i być może moge naprowadzić jak to zrobić
napisałem w celu blokady