Wpis z mikrobloga

#wino

Mam pytanie, pracuję jako kelner i ostatnio jeden z Gości restauracji podczas wyboru win, powiedział mi, że nie ma czegoś takiego jak wino półwytrawne. Powiedział, że rozmawiał z przedstawicielem handlowym jednej z firm handlujących winami i tamten mu powiedział, że są tylko wina wytrawne i lekko wytrawne i że nie ma czegoś takiego jak wino półwytrawne. Czy jesteście w stanie jakoś rozwiać moje wątpliwości ? Ponieważ w tej chwili wychodzi, że producenci win na całym świecie popełniają błąd nazywając swoje wina półwytrawnymi.
  • 3
@Tien: nie sluchaj tego czlowieka ja Cie prosze. Ze wzgledu na zawartosc cukru w winie dzielimy je na: wytrawne, polwytrawne, polslodkie, slodkie. Jest to podzial obowiazujacy dla win niemusujacych. Reszte znajdziesz w linku od kolegi powyzej.
dzięki za info, też przechodziłem kilka szkoleń z win i dlatego mnie to zdziwiło :) Myślałem, że to ja mam braki w zakresie win :)