Wpis z mikrobloga

@appo_bjornstatd Zacznij od zmniejszenia czułości myszki - zamiast wykonywać drobnych, niewygodnych ruchów nadgarstkiem zaczniesz ruszać myszką całym przedramieniem. Zainwestuj w podkładkę z poduszką lub myszkę pionową, jeżeli bardzo ci to dolega.
  • Odpowiedz
@appo_bjornstatd: Weź do ręki solidną książkę i nadgarstkiem ruszaj góra - dół, możesz też jakiegoś ściskacza do dłoni używać. Mi pomógł powerball przy lekko/średnim uszkodzeniu, obeszło się bez operacji.
  • Odpowiedz
@appo_bjornstatd: Kolega @alhakeem dobrze piszę. Systematyczne ćwiczenia nadgarstka i przedramienia. Do tego zmiana wysokości fotela tak żeby łokieć był na wysokości blatu biurka - czyli nie wjedziesz krzesłem pod biurko :)

Sam miałem momenty, że nie byłem w stanie zgiąć dłonią w zakresie większym niż 10 stopni. Po systematycznych ćwiczeniach i zmianie pozycji siedzenia problem został rozwiązany
  • Odpowiedz
@appo_bjornstatd: Już się na to nastawiałem, ale miałem jeszcze przykurcz palców (od zewnętrznej strony). Zrobiłem badania przewodnictwa nerwowego, lekarz zasugerował rehabilitację. Skonsultowałem jeszcze z neurochirurgiem i powiedział żeby spróbować najpierw ćwiczeniami, od przeszło roku nie mam problemów, ale nawyk treningu pozostał ;]
  • Odpowiedz
@appo_bjornstatd: Myślałem że będę musiał rzucić karierę programisty. Na szczęście udało mi się dokonać rehabilitacji, w kilku prostych krokach:
1. W-----ć podkładki pod nadgarstki - rak i psujo
2. Klawiatura ergonomiczna od Microsoftu (chyba najlepsiejsza)
3. Touch typing
4. Zmiana głównej ręki
5. Mniej grania
  • Odpowiedz
@appo_bjornstatd: Kładziesz bolącą rękę na stół, i masujesz (dosyć mocno) łokciem drugiej ręki przedramie, nadgarstek, dłoń i palce. Tu masz opis i filmik: http://athletestreatingathletes.com/self-muscle-massage-pt-16-forearmwrist/

Ja byłem praworęczny, bolała mnie prawa ręka, więc teraz ruszam myszką lewą ręką. Nie wiem jak u ciebie to wygląda.

Zamieniłem sobie również miejscami bacspace z capslockiem, bo capslock nic nie robi, a backspace używa się bardzo często, nawet stosunkowo rzadko popełniając błędy, a jak już
  • Odpowiedz
@appo_bjornstatd: Sam zabieg jest akurat prosty, jednak po co się ciąć jak nie trzeba. Lekarzem nie jestem, ale spróbować ćwiczeń nie zaszkodzi. Efekty widziałem po 2 tygodniach, trochę ponad miesiąc odzyskałem pełną sprawność.
Jak chcesz iść prywatnie potwierdzić to koszt badania 100 zł i czas trwania 15-25 minut, czeka się u mnie w Trójmieście prawie miesiąc, więc trochę się nalatałem, żeby to szybciej załatwić. Atmosfera w poczekalnie słaba, bo dużo
  • Odpowiedz