Wpis z mikrobloga

Domowa biała kaszanka

Składniki na 6 kg kaszanki:
- 1 kg wątróbki wieprzowej
- 1 kg płucek
- 1 kg skórek wieprzowych
- 0,5 kg podgardla
- 0,5 kg boczku surowego
- 1,5 L rosołu po gotowaniu mięsa
- 1,5 kg kaszy gryczanej palonej
- 0,5 kg kaszy jęczmiennej
- 30 g majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 35 g pieprzu
- 40 g soli
- jelita naturalne wieprzowe

Składniki rosołu:
- 3 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku

Niezbędnik:
- nadziewarka
- szybkowar
- termometr kulinarny
- maszynka do mielenia mięsa

Przepis:
Mięso dokładnie oczyść i umyj. Do gotowania przygotuj wodę wraz z przyprawami na rosół (tak aby mięso było całkowicie zanurzowe w wodzie) . W garnku umieść mięso, za wyjątkiem podrobów (płucek i wątróbek) i gotuj 40 minut. Następnie dołóż do gotowania płucka i wątróbkę. Gotuj wszystko jeszcze 20 min. Po tym czasie wyjmij podroby, a następnie przekrój, aby sprawdzić ich konsystencję. Jeśli wypłynie nieco krwi, jeszcze na chwilę umieść podroby w rosole. Mięso natomiast po wyjęciu powinno być miękkie, ale nie rozpadające się.

Wątróbkę pokrój w kostkę wielkości 1,5 cm. Pozostałe mięso oraz płucka zmiel przez drobne sito o oczkach 3 mm. Kaszę wypłucz dokładnie w zimnej wodzie i wsyp do garnka, zalewając ją "na równo" rosołem. Najlepiej umieść garnek z kaszą w innym garnku z wodą, tworząc coś na podobieństwo łaźni wodnej. Kaszę często mieszaj, a kiedy stanie się sypka (nie będzie chrupać przy przegryzieniu, ani nie będzie się rozpadać), rozsyp ją "na płasko". Kiedy kasza przestygnie, umieść ją w dużej misce i dodaj zmielone mięso, płucka oraz pokrojoną wątróbkę. Dopraw farsz i spróbuj (możesz odrobinę przesolić, gdyż sól przy parzeniu nieznacznie się wypłucze). Całość wymieszaj i zalej rosołem pozostawionym po gotowaniu mięsa. Wyrabiaj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (masa powinna być dość zwarta, jednak delikatnie się rozlewająca).

Pół godziny wcześniej przygotuj jelita (dobrze przepłucz i namocz na 30 minut w letniej wodzie). Wyrobioną masę nadziej dość luźno w jelita, formując serdelki.

Tak przygotowaną kaszankę włóż do wody o temperaturze 75⁰C i parz przez 20 minut, utrzymując tę temperaturę. Po zaparzeniu kaszankę wyjmij, ostudź - i gotowe!

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #wedlinydomowe #gotujzwykopem
Browin - Domowa biała kaszanka

Składniki na 6 kg kaszanki:
- 1 kg wątróbki wieprz...

źródło: comment_YUgIO0lG5YVTYfC5nV3cyidGWsTZZqV8.jpg

Pobierz