Aktywne Wpisy
KarmelowyJeremiasz +193
Nie mam pojęcia co robić, pare tygodni temu skonfrontowałem różową, że nie mam już więcej siły siedzieć w robocie w dodatkowe soboty + nadgodziny i chciałbym żeby zaczęła w koncu szukać pracy po prawie 2 letniej przerwie... Finansowo ciagle od 10 do 10, mentalnie i fizycznie jestem już wrakiem, wracam do domu po 10-11h zmianie i nawet nie ma zakupów zrobionych i musze do sklepu iść zmęczony i brudny. Powiedziałem jej wszystko
deziom +423
Właśnie poszło info, że system kolei dla CPK projektował jeden gość, prezes wodociągów XD.
PiS przyjął projekt do realizacji bez żadnych analiz liczby pasazerow i kosztów, klepnięty przez rządowego pełnomocnika CPK, brata tego gościa xDDDD
Przecież to sie w głowie nie mieści, gdyby KO uległo naciskom mariuszy z Brighton, żeby projekt kontynuować na rympal, tak jak to robił PiS, to mielibyśmy piękny bajzel xDD
#cpk #kanalzero #bekazprawakow #neuropa #4konserwy #bekazlewactwa #bekazpodludzi #
PiS przyjął projekt do realizacji bez żadnych analiz liczby pasazerow i kosztów, klepnięty przez rządowego pełnomocnika CPK, brata tego gościa xDDDD
Przecież to sie w głowie nie mieści, gdyby KO uległo naciskom mariuszy z Brighton, żeby projekt kontynuować na rympal, tak jak to robił PiS, to mielibyśmy piękny bajzel xDD
#cpk #kanalzero #bekazprawakow #neuropa #4konserwy #bekazlewactwa #bekazpodludzi #
Składniki na 6 kg kaszanki:
- 1 kg wątróbki wieprzowej
- 1 kg płucek
- 1 kg skórek wieprzowych
- 0,5 kg podgardla
- 0,5 kg boczku surowego
- 1,5 L rosołu po gotowaniu mięsa
- 1,5 kg kaszy gryczanej palonej
- 0,5 kg kaszy jęczmiennej
- 30 g majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 35 g pieprzu
- 40 g soli
- jelita naturalne wieprzowe
Składniki rosołu:
- 3 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku
Niezbędnik:
- nadziewarka
- szybkowar
- termometr kulinarny
- maszynka do mielenia mięsa
Przepis:
Mięso dokładnie oczyść i umyj. Do gotowania przygotuj wodę wraz z przyprawami na rosół (tak aby mięso było całkowicie zanurzowe w wodzie) . W garnku umieść mięso, za wyjątkiem podrobów (płucek i wątróbek) i gotuj 40 minut. Następnie dołóż do gotowania płucka i wątróbkę. Gotuj wszystko jeszcze 20 min. Po tym czasie wyjmij podroby, a następnie przekrój, aby sprawdzić ich konsystencję. Jeśli wypłynie nieco krwi, jeszcze na chwilę umieść podroby w rosole. Mięso natomiast po wyjęciu powinno być miękkie, ale nie rozpadające się.
Wątróbkę pokrój w kostkę wielkości 1,5 cm. Pozostałe mięso oraz płucka zmiel przez drobne sito o oczkach 3 mm. Kaszę wypłucz dokładnie w zimnej wodzie i wsyp do garnka, zalewając ją "na równo" rosołem. Najlepiej umieść garnek z kaszą w innym garnku z wodą, tworząc coś na podobieństwo łaźni wodnej. Kaszę często mieszaj, a kiedy stanie się sypka (nie będzie chrupać przy przegryzieniu, ani nie będzie się rozpadać), rozsyp ją "na płasko". Kiedy kasza przestygnie, umieść ją w dużej misce i dodaj zmielone mięso, płucka oraz pokrojoną wątróbkę. Dopraw farsz i spróbuj (możesz odrobinę przesolić, gdyż sól przy parzeniu nieznacznie się wypłucze). Całość wymieszaj i zalej rosołem pozostawionym po gotowaniu mięsa. Wyrabiaj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (masa powinna być dość zwarta, jednak delikatnie się rozlewająca).
Pół godziny wcześniej przygotuj jelita (dobrze przepłucz i namocz na 30 minut w letniej wodzie). Wyrobioną masę nadziej dość luźno w jelita, formując serdelki.
Tak przygotowaną kaszankę włóż do wody o temperaturze 75⁰C i parz przez 20 minut, utrzymując tę temperaturę. Po zaparzeniu kaszankę wyjmij, ostudź - i gotowe!
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #przepisy #wedlinydomowe #gotujzwykopem