Wpis z mikrobloga

@heterodewiant44: Usuń humus i część gruntu tak do 20 cm, przejedź grunt zagęszczarką, na to daj piach jakieś 8-12 cm, później stabilizacja cementem 5 kg/m2, zagęść znowu, a na to beton B 7,5 albo B 15, tylko najważniejsze, żeby był z pewnego cementu, bo jak tu ktoś napisał, trzeba raz a dobrze, żeby później się nie wykruszało czy nie pekało. Jak się użyje byle jakiego zrobionego z odpadów popiołowych to cała
  • Odpowiedz
@woyttek: @g_r_z: @Jarek_P: @Polanin: @Inboxie: @Jebwleb: @stassma: sluchajcie? Jak ze sciaganiem takiej powierzchni? Mam to podzielic na obszary i sciagnac jakąs łatą czy wypozyczyc łate wibracyjna? Jak bardzo dokladne rozprowadzenie gwarantuje taka wibracyjna listwa? Czy ja, jako laik? Poradze sobie z tym sam? Na filmach na youtube nie wydaje sie to trudne, ja tez sam nie wymagam zeby to bylo lotnisko, jakies tam krzywizny wewnatrz
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: Zwykła deska też wystarczy, tylko musi być prosta. Aluminiowa poziomica/łata na betonie będzie się niszczyła. Dobrze wypoziomuj to po czym będziesz prowadził deskę/łatę. Ja ściągam pasy do 2m szerokości. Sukcesywnie się wycofywać, wyciągać prowadnice i zalepiać rowki, które po nich zostają. To w wersji, że zalewasz kupionym betonem na raz całość. Załatw sobie też pomocnika, bo 33m2 możesz nie zdążyć zagładzić, jeśli beton zacznie szybko wiązać.
W opcji, że zalewasz
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: jeszcze jedna myśl mnie naszła. Jak chcesz zalewać na gruzie to się upewnij, ze beton wypełnił przestrzenie.
Tak się zastanawiam czy jak to będziesz robił sam i pierwszy raz to czy nie za dużo będzie jak betoniarka rzuci Tobie to wszystko na raz.
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: deska pionowo, końce oparte o wypoziomowane krawędzie szalunku lub jakieś elementy pośrednie, deską ściągasz, delikatnie suwając nią na boki. Jeśli będziesz robił w 2 osoby, to dasz radę ściągać do 2m szerokości, wtedy pewnie będą potrzebne jakieś łaty pomocnicze "po drodze", które potem wyciągniesz (zanim zaschnie!), w więcej osób da się ściągać na jakieś 4m, choć wtedy już jest trudniej, ale za to mniej pierdzielenia z przygotowaniami.
Beton wywalony z
  • Odpowiedz
  • 1
@heterodewiant44 mozesz sobie wypozyczyc taki wąż wibracyjny do zageszczania tego, zeby uniknac puatych przestrzeni miedzy tym gruzem, a roznoe to bywa. Jak sa np. same kamienie to jest lepiej, bo sa gladkie i beton ladnie wplywa miedzy nie, a gruz to moze byc kanciasty i robic sobie rozne puste komory miedzy soba
  • Odpowiedz