@pytaks: A co to za wytrzymałość? Co ona ma wskazywać? Czy chodzi o naprężenia dopuszczalne w podwyższonej temperaturze? Czy o temperaturę topnienia stali?
@kadetPirx: Potrzebuję wzorów i wytycznych do wyznaczenia, jakie obciążenia cieplne jest w stanie wytrzymać rurociąg parowy. Nie mam jeszcze danych na temat stali i grubości rurociągu, ale przygotowuję grunt pod przeliczenie maksymalnej dopuszczalnej temperatury, przy jakiej mógłby być eksploatowany.
@pytaks: Wybacz, niestety dalej nie wiem co kryje się pod terminem obciążenie cieplne. W każdym razie, własności wytrzymałościowe stali zmieniają się ze zmianą temperatury, ale wytrzymałość rurociągu nie tyle jest ograniczona temperaturowo co przez stan obciążeń na nią działających. Obie rzeczy są ze sobą powiązane, więc potrzebujesz geometrii układu, materiału, stanu obciążeń, podpór i tak dalej. Trudno jest to rozdzielić. Nie można wskazać temperatury maksymalnej samej, nie patrząc na pozostałe
@kadetPirx: Niestety nie mam jeszcze danych. Będę miała je za jakiś tydzień. Generalnie mam świadomość, że wchodzi tu masa różnych tematów, włącznie z wizją lokalną danego rurociągu i sprawdzeniem stanu spoin i kolanek. Tyle, że nie bardzo mam podstawy teoretyczne do tego, aby określić, co dokładnie byłoby mi potrzebne. W związku z tym, czy mógłbyś nakierować mnie, gdzie takich informacji (i wzorów) można z sukcesem szukać?
@pytaks: Więc tak, rurociągi są mocno obwarowane normami i to one zwykle wszystko definiują jak liczyć, dla przykładu amerykańskie ASME B31.1, B31.3 lub europejskie EN 13480. Jeśli chodzi o metodykę obliczeń to polecam naprawdę mocno książkę braci Peng "Pipe Stress Engineering". Znajdziesz w niej wszystko i świetnie wytłumaczone w bardzo zwięzły i jasny sposób. OK, a tak pisząc na luzie jak sprawdzić te obciążenia. Jeśli znasz geometrię rur, musisz dobrać
@pytaks: zasadniczo to zawsze można zrobić to na skróty jak wejdziesz w tablice materiałowe i sprawdzisz Re to vesemir umiera w bitwie o kaer moren z dzikim gonem
Hej Mirki. Jak obliczyć wytrzymałość termiczną stali?
OK, a tak pisząc na luzie jak sprawdzić te obciążenia. Jeśli znasz geometrię rur, musisz dobrać
Swoją drogą można zamówić książkę Pengów w Polsce. Za jedyne 1450 zł :D