Wpis z mikrobloga

Nie uważacie, że bylibyśmy szczęśliwsi w plemieniach niż w społeczeństwie gdzie każdy zajmuje się tylko sobą i najbliższą rodziną? Dzieci byłyby wychowywane przez całe plemienie i zniknąłby problem niesprawiedliwego startu w życie. W przypadku jakiejś choroby, czy innego problemu człowiek wiedziałby, że może liczyć na innych członków plemienia, bo nie każdy w dzisiejszym świecie może liczyć na rodzinę.
#depresja #pytanie #rozkminy
  • 23
@szaksz743: ale ty proponujesz jeszcze hardszą wersję tego co jest dzisiaj, właśnie dzisiaj już rodzic ma mniejszy wpływ na swoje dziecko niż kiedyś, a ty chcesz to ograniczyć w 100%
jedyne sensowne rozwiązanie to cofka do XIX i XX wieku, gdzie rodzic miał pełnię władzy nad dzieckiem - a w syropach na kaszel znajdowała się kokaina,morfina i heroina!
@januszhajsow: ciekawe kiedy zrozumiesz, że my wszyscy tak naprawdę jesteśmy głupi i państwo odpowiednio prowadzone to najlepsza opcja dla dobra ogółu. Nawet zakładając ze podniesiemy wszystkim zdolności intelektualne o 100% to anarchia i tak doprowadzi do regresu.
@szaksz743: jesteśmy jaskiniowcami z mocą niszczenia światów, od czasów gdy tak naprawdę byliśmy małpami które używają podstawowych narzędzi upłynęło jakieś 20000 lat to jest nic w skali ewolucji. Jednak mam wiarę, wierze ze za mojego życia zobaczę postęp i zostawię tem świat lepszym niż go zastałem, myśle ze gdy społeczeństwo dojrzeje zrozumie ze demokracja w obecnym rozumieniu przecenia ludzi i zaczniemy podejmować decyzje z myślą o gatunku ale z zrozumieniem naszych
@szaksz743: no ja nie mam nawet dobrych zamiarów wobec samego siebie XD
no dyktatura mogłaby być, przecież nie jestem demokratą xD ale jak już to taki Korwin na czołgu
no i dobra, masz komunę 100 osób. ty uznajesz że jak dziecko ma 15 lat, to moze dostać pierwszego kaszlaka/kwasa/krechę ketona. ale pan Janusz z Koziej Wólki i jego 12 stronników powiedzmy nie, więc robią inbę o szczykafki z marihłen i powiedzmy
@Shades: no #!$%@? jestem bo odwyk :D
ale tak - akap sciera się z tym co ty mówisz, oba systemy mają wady
akap - czy ludzie naprawdę będą tak robić, czy się nie wytworzy naturalny monopol? poza tym, przypadki akapu były w średniowecznej Islandii, ankom od dołu to właśnie Machnowszyzna, ale typowy ankom to nie był, były pieniądze i ten teges :D dlatego szanuję
dyktator - no to już rzymianie mieli
@januszhajsow: mogę ci opisać jak bym widział państwo tylko obecnie mam tego tyle ze była by z tego krótka książka ( ͡º ͜ʖ͡º) postaram się wymienić najważniejsze ale to jakoś wieczorem lub jutro bo nie da się tego wyjaśnić nie wyjaśniając jedocześnie wielu zagadnień społeczno-ekonomicznym
@Shades: podaj 1 to może będę wiedział :D
no inflacja, siła nabywcza pieniądza wazna rzecz np, ostatnio nie siedzę w temacie bo w wakacje prałem sobie beret XD
ale możemy pogadać bo sam pisze książkę i tam jest wszystko ładnie wyjaśnione co i jak bym poustawiał XD

@Shades: np. moje podejście do leków i używek, uważam ze każdy powinien móc brać co tylko chce ale jednocześnie nie dotyczy to antybiotyków, antybiotyki to broń która bardzo potężna ale nadużywana może bardzo namieszać, ludzie robią wszystko by jak stworzyć sobie jak najmniej niebezpieczne środowisko hamując naturalna selekcje jednocześnie nie uzupełniając drugiej strony równania po przez korekcie genetyczna, bakteria tworzymy trudne do przeżycia środowisko które skutkuje tym ze powstają coraz to
@Shades: pisze na szybko wiec sorry za błędy i tez trochę skacze od tematu do tematu, ogólnie chodzi o to ze nobodys prefekt i potzebujemy odpowiedniego wykształcenia i odpowiednich narzędzi bo odpowiedzialnie i odpowiednio korzystać z wolności
@Shades: no ale wszystko #!$%@?, na razie dzisiejsze baadania są na #!$%@? poziomie - jest dostępny nowy RC i to się wali i tyle
nie wiadomo nawet jak zatrucie manganem wyleczyć, właściwie mało co wiemy, nie wystarczy "#!$%@?ć" jednego receptora bo to bardzo skomplikowany system zależności pomiędzy nimi i dlatego chyba dragi działają
ale wierze że kiedyś uda się oszukać układ nagrody i będzie cały czas fajnie,miło, przyjemnie :D