Wpis z mikrobloga

@agaja

Tez uważam, że zmuszanie mężczyzn do płacenia na dzieci faceta, z ktorym puściła się zona jest chore.

I oni też poeinni być chronieni

Jest pół roku na zaprzeczenie ojcostwa. Musi być jakaś granica, bo to byłaby przesada, żeby móc zaprzeczyć ojcostwu gdy górniak ma już 8 lat i jest do ojca
  • Odpowiedz
@4Head: Haha no chyba nie zmieniajmy, skoro żyjemy w kraju gdzie partią rządzącą został pis. Widocznie ludzie nie pragną rozwoju cywilizacyjnego. A to nie moja wina bo ja głosowałam inaczej.
  • Odpowiedz
Jest pół roku na zaprzeczenie ojcostwa. Musi być jakaś granica, bo to byłaby przesada, żeby móc zaprzeczyć ojcostwu gdy górniak ma już 8 lat i jest do ojca przywiązany.

@Slonx: ale tak absolutnie nie powinno być. Co jeśli zdrada kobiety wyszła po latach i dopiero wtedy facet decyduje się że kilka lat utrzymywał nie swoje dziecko?
Facet powinien mieć prawo wtedy odejść bez konsekwencji i utrzymywania nieswojego dziecka i nie
  • Odpowiedz
@Kynareth: ale co ty mi w ogóle o partiach #!$%@?, skoro na pytanie, czemu ktoś ma płacić na cudze dziecko (które powstało przez #!$%@? żony) odpowiadasz, żeby zrobić sobie wazektomię xD to tak jakby ktoś ci powiedział, żebyś sobie #!$%@?ę zaszyła to nikt cię nie zgwałci
  • Odpowiedz
@Slonx: Ale należy zrobić coś z alimentami żeby nie dochodziło do sytuacji, że ojciec na papierze płaci alimenty na dziecko, które mieszka z matką i swoim biologicznym ojcem. Więc albo zmieniamy prawo albo zmuszamy prokuratorów żeby pilnowali takich sytuacji i korzystali ze swoich uprawnień.
  • Odpowiedz
@4Head: No #!$%@?ę o partiach, bo ktoś inny zasugerował zmianę prawa. W momencie kiedy naród wybrał partię gloryfikującą płód z downem, ktoś chce zmienić prawo na takie z mniejszą korzyścią dla dziecka. Nieśmieszne to jest wszystko.
  • Odpowiedz
@Sajner

nie rozumiem argumentu że tu liczy się dobro dziecka.

Cóż, nie ja jestem od wykładania ludziom etyki. Mogę tylko powiedzieć, że bardzo tego potrzebujesz.
  • Odpowiedz
Bo zrzucenie konsekwencji na istotę nie będącą winną nawet w profilu, w dodatku niezdolną no samodzielnej egzystencji jest ze wszech miar niemoralne.

@Slonx: konsekwencje powinna ponosić zdradzajaca kobieta wraz z biologicznym ojcem dziecka, a nie zdradzany mężczyzna.
  • Odpowiedz
@4Head: Powinna, ale żyjemy w Polsce, w takim a nie innym społeczeństwie i DOBRO DZIECKA i inne pierdoły. Fajnie że mi to cytujesz. Ale poza wzruszeniem ramionami nic nie mogę zrobić w tym temacie.
  • Odpowiedz
konsekwencje powinna ponosić zdradzajaca kobieta wraz z biologicznym ojcem dziecka, a nie zdradzany mężczyzna.

@agaja: Jakie konsekwencje? Ma pół roku na zaprzeczenie ojcostwa. Pomyśl trochę.
  • Odpowiedz
@agaja

konsekwencje powinna ponosić zdradzajaca kobieta wraz z biologicznym ojcem dziecka, a nie zdradzany mężczyzna.

Fajne założenie, ale świat nie jest taki prosty. Dziecko nie jest przedmiotem j ma uczucia. Zwal mu na głowę taką cegłę po ośmiu latach życia.
Ponadto życie to nie na być pudełko czekoladek, w którym nagle wyciągasz pralinę z cyjankiem i po 8 latach od urwania kontaktu dowiadujesz się, że kobita zaciążyła z Tobą i Ty mając ułożone życie z kimś innym nagle musisz ponosić przynajmniej odpowiedzialność finansową,
  • Odpowiedz
Ma pół roku na zaprzeczenie ojcostwa

@ejadaz689: a powinien mieć na to całe życie, bez terminu. Nie ogarniam w jaki sposób ma to wpłynąć na dobro dziecka? Po prostu po jakimś czasie może się zmienić żródło dochodów i to wszystko. Chyba nikt tu nie sądzi, że dziecko zostaje jakoś mocno skrzywdzone przez to? Jeśli facet go kocha, wychowywał 10 lat i uważał za swoje to i tak z nim zostanie
  • Odpowiedz