Wpis z mikrobloga

#mpkpoznan #poznan Właśnie dostałem mandat 280zl za brak biletu, mimo ze mam miesięczny. Powiedziano mi ze jest nieaktywny. Mało tego wczoraj kupiłem już na kolejny okres od 10 września (obecny jest do 9). Da się coś z tym zrobić?
  • 35
@kseroboy: masz potwierdzenie platnosci? to pier... jakas aktywacje, nie Twoja brocha ze ich system jest z piz.. Mnie tez cip... chciala porobic na mandacik bo bilecik nie byl aktywowany, pokazalem jej potwierdzenie platnosci i kazalem aktywowac w czytniku. Jeszcze masz latac i wyjasniac, masakra! Ludzie szanujcie sie.
@Galvay: No chyba ze. Ale to trochę bez sensu. Przecież jak kupił na dany okres bilet to nie powinien on być aktywny od początku jego trwania? Obojętnie gdzie by nie kupił? Rozumiem jakby istniało coś na zasadzie ze jak kupi bilet na jakiś tam okres załóżmy miesiąc ale dopiero on bedzie ważny kiedy wlasnie go aktywuje. Niepotrzebna procedura o której wlasnie mozna zapomnieć.
@Galvay: No a jak sie pojawi przez magiczne dotknięcie go w czytniku? xDD przecież kupował bilet na konkretnie ta kartę skoro po aktywacji system bedzie wiedział ze akurat na tej karcie ma go aktywować. Wiec pytam sie po co?
@kseroboy: Najgorsze jest doładowanie portmonetki. Zawsze zapominam, że jak doładuję przez Internet w drodze na tramwaj to i tak nie będę mógł użyć tych pieniędzy, bo w tramwaju wyskakuje informacja, że brak transakcji, a na stronie mam już je normalnie na saldzie. Nie wiem po jakim czasie to można dopiero później użyć w tramwaju. Ten system to porażka.
@ciekawosc7: no tak się pojawi, że na wybranych pętlach urządzenia pobierają listę biletów 'do aktywowania' z internetu i wtedy możesz sobie wgrać z czytnika na kartę. widzę, że nie ogarniasz w ogóle jak to działa, a się kłócisz...
@Galvay: Przecież konto internetowe jest powiązane z daną kartą to po co jeszcze aktywować ten bilet drugi raz w tramwaju, przecież mogłoby to być synchronizowane jakoś sensownie. Nie mam problemu z tą aktywacją zawsze, ale łatwo zapomnieć jak kupisz bilet miesięczny, a potem wsiadasz do tramwaju i zapominasz, że musisz go aktywować skoro i tak jest kupiony na określony termin.
@Galvay: No nie ogarniam faktycznie. Ale ja sie nie kłócę o to jak faktycznie działa. Tylko o bezsensowna procedurę aktywowania. Po co aktywować bilet który system wie ze jest konkretnie na ta peke i jest zapisany okres na jaki ma trwać? Gdzie tu aktywacja jeszcze jest potrzebna? Jakby był okres dowolnie do wybrania tak jak już pisałem ze trwa od momentu kiedy sie aktywuje ale w opisanym przypadku powyżej jaki ma