Wpis z mikrobloga

Czy JS w Firefoksie też ma doznać wielkiego skoku, czy zostaje tak jak jest?
W Servo kopiują wszystkie dobre rozwiązania konkurencji (i słusznie), oraz dodają własne duże pomysły i drobniejsze ulepszenia.

A czy np. skopiują z Chrome rozwiązania z ich silnika JS? Np. te ich wstępne kompilowanie kodu, dzięki czemu Chrome ma taką przewagę w wydajności JS?
#servo #quantum #firefox #css #dom #webdev #frontend #javascript
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@look997 gdzieś czytałem że silnik JS też ma doznać jakichś większych usprawnień w ramach przenoszenia komponentów Servo do Firefoxa, ale nie jestem w stanie wskazać konkretnego źródła, dlatego wołam @moooka, bo to specjalista
  • Odpowiedz
@look997: @Kavelach: Z tego co wiem, to w Servo, javascript obsługiwany jest chyba przez ten sam silnik co w FF - SpiderMonkey. Ktoś tam kiedyś pytał devów Servo, czy mają zamiar przepisywać silnik JS w Ruscie, ale chyba zaprzeczyli. Mimo wszystko skok wydajności moim zdaniem i tak będzie widoczny, bo reszta komponentów Quantum będzie miała wpływ.

A silnik JS rozwijany jest swoją drogą, cały czas coś tam nowego
  • Odpowiedz
No szkoda.

Co do kompilowania kodu, to może coś źle rozumiem, ale wydaje mi się, że SpiderMonkey też w ten sposób działa.

@moooka: No właśnie nie pamiętam dokładnie, ale było mówione gdzieś, że w Chrome to jakoś lepiej robią, bardziej głęboka(?) kompilacja, coś w tym kierunku.
  • Odpowiedz
@look997: Być może mają jakieś lepsze rozwiązania, dawno już nie sprawdzałem żadnych benchmarków porównujących JS w różnych przeglądarkach, ale z tego co pamiętam to chyba Firefox nie wypadał jakoś źle.
  • Odpowiedz