Wpis z mikrobloga

Chyba pora rozstrzygnąć raz na zawsze kto jest Azorem Ahai ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

Kim jest Azor?

Ciemność zapadła nad światem i bohater, Azor Ahai, został wybrany by z nią walczyć. Ażeby walczyć z ciemnością Azor Ahai musiał wykuć miecz godny bohatera. Harował przez trzydzieści dni i trzydzieści nocy, dopóki miecz nie był gotowy. Jednak, gdy spróbował zahartować go w wodzie, ostrze pękło. Nie był on z tych, którzy łatwo się poddają. Zaczął więc od nowa. Za drugim razem pięćdziesiąt dni i pięćdziesiąt nocy pracował nad mieczem, tworząc dzieło lepsze nawet, niż to pierwsze. Tym razem, chcąc ostrze zahartować, pojmał lwa i przebił jego serce. Stal roztrzaskała się jednak ponownie. Z ciężkim sercem, wiedział albowiem co było potrzebne do wykończenia ostrza, sto dni i nocy harował, dopóki nie było ono gotowe. Wtenczas, wezwał swą żonę, Nissa Nissa i uprosił, by odsłoniła swą pierś. Wbił w nią ostrze, łącząc duszę ze stalą, tworząc jednocześnie Światłonoścą

Zgodnie z przepowiednią ze starych ksiąg Asshai sprzed ponad pięciu tysięcy lat, Azor Ahai narodzi się ponownie by stawić czoło Innym. Nastąpi to po długim lecie, kiedy zła i zimna ciemność zstąpi na świat.[1] Jest powiedziane, że dzierżąc raz jeszcze Światłonoścę, Azor Ahai stanie przeciwko Innym i jeżeli padnie, świat upadnie razem z nim.

Ps. nie dodaje do ankiety Gorącej Bułki bo wygrałby w cuglach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#got #graotron #seriale
Pobierz L.....e - Chyba pora rozstrzygnąć raz na zawsze kto jest Azorem Ahai ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■...
źródło: comment_aFUJXvDLJOHRe2CX8un46Hlx8xTIrj9L.jpg

Kim jest Azor Ahai?

• Jon Targaryen 32.5% (67)
  • Jamie Lanister 40.3% (83)
  • Danka 2.4% (5)
  • Tyron Lanister 3.4% (7)
  • Arya Stark 4.4% (9)
  • Davos Seaworth 3.4% (7)
  • Jorah Mormont 3.9% (8)
  • Samwell Tarly 9.7% (20)

Oddanych głosów: 206

• 42
@LibertyPrime: po 1. danka dostała okres. po 2. młodszy brat ma udusić cersei a nie przebić ją mieczem. po 3. nie wiemy ile ma trwać wojna z NK. po 4. jest więcej smoczych jaj, co oznacza, że może być więcej smoków a więc :smok dla jonka, danki, tyrona(?) i dla ich potomstwa.
i ja piszę o książce bo jak w serialu się to potoczy to ja nie wiem.
@sulejman: Jaime. Widać jego przemianę z cwaniaczkowego złamasa o pięknej buźce i ulizanych włosach w twardego i doświadczonego rycerza, który kieruje się honorem i dobrem innych. Jego ostatecznym odkupieniem będzie pewnie zabicie Cersei, która zamiast pomóc innym w walce z NK będzie wolała ich zabić, tylko po to by siedzieć na Żelaznym Tronie.
@afromort:

Olenna mówi mu, że Cersei będzie jego końcem.

nie sugeruję się serialem to raz. dwa, może to oznaczać pewien koniec rozdziału życia i kierowania się nią. może to oznaczać dla niego nowe życie po jej śmierci.

Przepowiednia o valonqarze.

I tu jest najlepszy dowód na to, iż on nim nie jest właśnie ze względu na to, że Azor ma przebić mieczem ukochaną a nie ją udusić jak przepowiadała Maggy Żaba.
@sulejman: Przecież nie ma żadnych dowodów, że to on będzie Azorem Ahai. Są to przesłanki, które można interpretować za albo je obalić. Mi osobiście odpowiada to, że to on będzie Azorem Ahai, bo to, że ma nim być Jon/Danka to już się wydaje przesadzone.
Jon kochał serio Ygritte a ta zginęła mu w ramionach. Danka może kochała Drogo, #!$%@? wie ale przyczyniła się do jego śmierci. Druga miłość(gdyby miało być D+J)nie
@afromort: Cała książka polega na przesłankach i tzw. ''foreshadowing'' które sprawdziło się wiele razy. Ja uważam, że Martin podsunął tyle wskazówek, że nie można sobie ot tak strzelać w bohatera.
Dam ci przykład:

– Aegon – powiedział do kobiety, która leżała w wielkim, drewnianym łożu, karmiąc piersią noworodka. – Jakie imię mogłoby być lepsze dla króla?

– Czy ułożysz dla niego pieśń? – zapytała.
– On już ma pieśń – odparł