Aktywne Wpisy
miscellanous +312
Najgorsi w pracy fizycznej, szczegolnie na wszelkich produkcjach, tasmach czy budowach sa przewaznie ludzie, nie sama nawet praca.
Oczywiscie zaraz ktos wyskoczy na mnie, ze sie wymadrzam, uwazam za lepszego, bedzie wklejal obrazek free-thinkera, pisal ze na produkcji sa jednak spoko ludzie - owszem sa, nie zaprzeczam, zdarzaja sie jednostki, czasami osoby ktorym gdzies na jakims etapie zycia powinela sie noga.
Ogrom to jednak ludzie zwyczajnie prymitywni, toksyczni, zlosliwi, zawistni, wszystko najlepiej wiedzacy janusze, a jednoczesnie przerazajacy jest ten kompletny brak ambicji u nich. Zycie od weekendu do weekendu. I te tematy rozmow w kolo - pilka nozna, motoryzacja, jakies teorie spiskowe i kto, gdzie, z kim i za i ile. Muza na full, disco polo najczesciej, ruchanie oczywiscie i pytanie o to mlodego w kazdy poniedzialek czy cos bylo. Ja p------e... tak chyba wyglada pieklo.
Wieczna
Oczywiscie zaraz ktos wyskoczy na mnie, ze sie wymadrzam, uwazam za lepszego, bedzie wklejal obrazek free-thinkera, pisal ze na produkcji sa jednak spoko ludzie - owszem sa, nie zaprzeczam, zdarzaja sie jednostki, czasami osoby ktorym gdzies na jakims etapie zycia powinela sie noga.
Ogrom to jednak ludzie zwyczajnie prymitywni, toksyczni, zlosliwi, zawistni, wszystko najlepiej wiedzacy janusze, a jednoczesnie przerazajacy jest ten kompletny brak ambicji u nich. Zycie od weekendu do weekendu. I te tematy rozmow w kolo - pilka nozna, motoryzacja, jakies teorie spiskowe i kto, gdzie, z kim i za i ile. Muza na full, disco polo najczesciej, ruchanie oczywiscie i pytanie o to mlodego w kazdy poniedzialek czy cos bylo. Ja p------e... tak chyba wyglada pieklo.
Wieczna
Jestem na wakacjach w Hiszpanii i kolejny raz widze do jakich absurdow doszlo w Polsce i czemu robie pizze w domu w piecyku, steki kupuje w Lidlu i smaze na patelni, a nie jem nigdy nic w restauracji.
Super restauracja z gwiazdka Michelin, w miejscowosci 350 tysiecy mieszkancow, danie sklada sie z trzech elementow:
- przystawka - gazpacho
- glowne - dorsz
- deser - lody kokosowe
Super restauracja z gwiazdka Michelin, w miejscowosci 350 tysiecy mieszkancow, danie sklada sie z trzech elementow:
- przystawka - gazpacho
- glowne - dorsz
- deser - lody kokosowe
Samolot w układzie delta ląduje i startuje na dużo większych kątach natarcia niż samoloty o skrzydłach skośnych czy prostych, co powoduje problemy z obserwacją pasów startowych z kabiny pilotów.
Hydraulicznie sterowany nos, po wyprostowaniu zapewniał opływowy kształt aerodynamiczny podczas lotów naddźwiękowych. Po obniżeniu zaś, niezbędną widoczność podczas fazy startu i lądowania, a także podczas kołowania po płycie lotniska.
#ciekawostki #smiesznypiesek #samoloty #lotnictwo #aircraftboners #concorde
Komentarz usunięty przez autora
( ͡° ʖ̯ ͡°)
Na zdjęciu Concorde przelatuje nad Manhattanem w latach 80.
Poza podobnym wyglądem, obie konstrukcje różni sporo:
- Znany z Concorde’a układ skrzydeł typu delta trzeba było uzupełnić dodatkowymi powierzchniami sterowymi z przodu kadłuba, tzw. canardami (w praktyce zmieniało to układ aerodynamiczny na „kaczkę”).
- Silniki tu-144 aby utrzymać prędkość Mach 2 musiały działać cały czas z dopalaczami. Silniki Concordea miały