Wpis z mikrobloga

@agablazej: Przyjazd do mechanika, diagnoza, podanie ceny, zaakceptowanie ceny. Nie interesuje mnie potem jego pieprzenie że musiał jeszcze to tamto a śruba była zapieczona i tego typu historie.
@nemiroff90
@Sweet_acc_pr0sa
@fishery ufam facetowi raczej bo juz robilem rozne rzeczy u niego a teraz dosc powazne sprawy i kilka na raz wiec kwota dosc konkretna..prawie 1/3 wartosci samochodu kukwa... jak sprawdzilem ceny czesci na allegro to ja nie wiem gdzie on je kupuje, chyba u jubilera. Mam nadzieje ze na miejscu mi wyjasni wszystko
@agablazej: Ostatni mój mechanik był na urlopie a potrzebowałem wahacz wymienić. Zajechałem do jakiegoś warsztatu: "Nooo Panie wahacz 340zł i robocizna 200". Telefon do hurtowni, mówię o co mi chodzi, ten sam wahacz 152zł....
@fishery: pfff f f f (sytuacja z przed 5-6 lat) Lanos ad 99 - pęknięte obie sprężyny z tyłu. Mechanik karze zostawić auto na 3 dni, i tak Janusz policzył:
- sprężyny 150,
- gumy pod sprężyny 40,
- robocizna OKOŁO 150 (czyli pewnie wyszłoby więcej)

Ale ja auto (sprawne w 100%) potrzebuję jutro więc jadę do sklepu z częściami - sprężyny nie oryginalne ale za to wzmocnione - 75 zł
@agablazej: Jaki silnik? W 1.9 JTD 8V (147 z 2001 albo 2002) ziomek (sprawdzony mechanik) ostatnio robił chłopu sprzęgło - bodajże 1800 zł komplet + robocizna. Jeszcze chcieli przyżydzić 300 zł na wysprzęgliku i za wspólną zgodą założyli stary. Auto trzeba było znowu rozbierać, zanim jeszcze klient zdążył je odebrać :v Gość generalnie zostawił w warsztacie chyba 6 albo 7k zł, bo robił jeszcze sporo innych zaniedbanych rzeczy. Myślę, że spokojnie
@Czipsu: Do TS sprzęgło koło 300 zł, wysprzęglik 250 z tego co widzę na Allegro. Trochę osprzętu, robocizna i powinno się w tysiaku zamknąć IMHO - no chyba że coś grubego jest jeszcze do zrobienia, ale to już możemy gdybać.

Najlepiej jakby mechanik zrobił najpierw wycenę części + robocizny do wglądu, żeby się upewnić, że nie rzeźbi na cenie części.
@fishery czyli uwazasz ze mechanik patrzac na auto od razu powie ci tyle i tyle i ani zlotowki wiecej a jak rzeczywiscie przy rozbieraniu wyjdzie ze sruby zapieczone i bez palnika ani rusz i z roboty na godzine robia sie dwie to juz nie zaplacisz? Wymien raz tuleje wachaczy w takim touaregu, raz jedne zrobilem elegancko w czasie jaki przewiduje producent a raz wyszlo ze tuleje trzeba bylo wypalac, rozcinac, sruby tak