Wpis z mikrobloga

Warhammer czy D&D? Pytanie wbrew pozorom nie takie ogólne, bo mam kryteria dość konkretne. Wiadomo, że RPG to głównie storytelling, ale który z tych systemów mimo wszystko jest bardziej nastawiony na "granie zasadami" niż "granie gadaniem"? Kombinowanie konkretnych buildów, używanie zasad w walce, liczenie statystyk, powerlevelowanie itp. Nie chodzi mi tylko o aspekt walki, ale ogólnie o cały przebieg gry.
Które edycje? Nie mam pojęcia, w żadne nie grałem (oprócz D&D 3-3.5 w cRPG), więc wybierzcie te, które najbardziej spełniają powyższe kryteria.

#warhammer #dungeonsanddragons #rpg
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Goryptic: warhammer ( 2 od biedy 1) albo czekaj na nowa edycje.
Dnd zostaw amerykancom ( jest wiecej kostkologii tam ale duzo gorszy klimat, no chyba ze lubisz gierki w stylu diablo ze po pewnym momencie mozesz wyzynac setki wrogow ktorzy niewiele sa Ci wstanie zrobic ).
  • Odpowiedz
Dnd zostaw amerykancom ( jest wiecej kostkologii tam ale duzo gorszy klimat, no chyba ze lubisz gierki w stylu diablo ze po pewnym momencie mozesz wyzynac setki wrogow ktorzy niewiele sa Ci wstanie zrobic ).

@aryss: xD

Jasne, możesz wyżynać wieśniaków setkami, ale:
1. wiele w ten sposób
  • Odpowiedz
@aryss: przecież d&d inaczej niż WH nie jest powiązane z jednym konkretnym settingiem. Wiec klimat jest od sasa do lasa, wszystko zalezy jaki setting. Balans zalezy od edycji, w tych najstarszych ale granych do dziś smiertelnośc BG jest ogromna.
@Goryptic: jak znasz angielski to Pathfinder, jak nie to edycja 3.5 (nie pomyl 3.0!)
  • Odpowiedz