Wpis z mikrobloga

Hej Mirabelki i Mirki,
Chcemy się wybrać ze znajomymi w październiku na tydzień do Moskwy - może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia i protipy jeśli chodzi o dostanie wizy turystycznej?

#rosja #podroze #moskwa
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@EverKalisz: nie jest tak trudno jak mówią :) Jak chcesz mieć z głowy, to skorzystaj z pomocy jakiegoś pośrednika. Jak chcesz sam się tym zająć, to trzeba wypełnić formularz na ich stronie internetowej, a potem przynieść wniosek do konsulatu. Nie ma jakichś ultra trudnych pytań :)
  • Odpowiedz
@EverKalisz: Miałem co prawda wizę naukową, nie turystyczną, ale wiem od kolegów i koleżanek, że (3 lata temu) jeśli wniosek składa się w ambasadzie, wystarczy szereg dokumentów, natomiast konsulaty wymagały aktualnych badań na obecność HIV.

Jeśli chodzi o ambasadę w W-wie to poradziłbym tylko nie spóźniać się na umówioną godzinę, a najlepiej być godzinę wcześniej, ubezpieczyć się w cierpliwość, nie denerwować się - bo tam wszyscy mają cię w dupie.
  • Odpowiedz
@EverKalisz: pośrednicy często właśnie mają tam kogoś swojego, kto załatwia zaproszenia.

A w dupie mają, jak ja tam byłem to w kolejce sami jacyś Czeczeni i temu podobni, do których oni też nieszczególnie pałali sympatią.
  • Odpowiedz
@EverKalisz: ale tak w ogóle to czekej, po co do Moskwy. Kompletnie Ci to odradzam. Duża Warszawa. Jak chcesz zobaczyć piękne miasto z historią, ale czuć mimo wszystko rosyjską duszę, to polecam Petersburg. A jeśli chcesz poznać ruskich z jutuba, to nad Bajkał!
  • Odpowiedz