Wpis z mikrobloga

Chcialbym znajomego zabrac na silke. Nigdy nie byl na silowni. Jest lekko otyly. Typem sportowca nie jest. Malo aktywny tryb zycia. Praca siedzaca. Od czego zaczac zeby go nie zabic? :-) Ja tez wracam po przerwie i chcialbym zaczac od stronglifts. Myslalem moze o FBW dla niego? Czy moze strongliftsy dla totalnego amatora tez beda ok? Dorzucic jeszcze jakies lekkie cardio na koniec? #mikrokoksy
  • 12
  • Odpowiedz
@wojtek656: na początek jakaś dobra rozgrzewka, żeby się jakiejś kontuzji nie nabawił. A potem FBW na początek chyba najlepsze, do tego deficyt kaloryczny + aeroby/cardio i jeśli będzie trzymał dietę i regularnie ćwiczył to waga będzie leciała jak #!$%@? :D
  • Odpowiedz
@frikuu: Wiem, oczywiscie rozgrzewka na poczatek
@helmutkoll: Dokladnie tak, chce zeby odrazu unikal maszyn.

Waham sie miedzy FBW a stronglifts tylko. Przy FBW troche wiecej roznuch cwiczen by zrobil ael nie wiem czy dla niego bylby to plus czy minus :D
  • Odpowiedz
@wojtek656 ja półtora miesiąca temu zaczynałem z tym, że sport kiedyś uprawialem I jestem suchy xD ale ściągnąłem apke kfd atlas ćwiczeń i jadę na tych ćwiczeniach dla początkujących. Są zdjęcia i filmiki jak wykonywać i opisy. Jak dla mnie spoko
  • Odpowiedz
@wojtek656: strongliftsy nie będą ok, bo są zbyt trudne dla osoby, która nie jest aktywna fizycznie i tylko go zniechęcisz. On nie zrobi przysiadu, martwego, czy wiosłowania. Najlepiej zacząć od maszyn, które dla osoby nigdy niećwiczącej i tak będą dawać dobre efekty i powoli dołączać trudniejsze ćwiczenia. Przynajmniej tak to widzę z perspektywy tego jak ja zaczynałem.
  • Odpowiedz