Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Od jakiegoś czasu chcę poprawić stan swojego uzębienia. Niestety mam bardzo krzywe zęby i na prawdę ciężko mi z tym funkcjonować.
Miałem kiedyś zakładać aparat, jednak z powodu problemów z kasą zrezygnowałem. Teraz mam 22 lata i zaczynam ponownie myśleć nad tym tematem i moje pytanie jest takie:
czy mając krzywe zęby jestem skazany na aparat? Wszyscy mówią, że stomatologia/ortodoncja jest dziś tak zaawansowana, ale widzę że w moim przypadku ogranicza się tylko do zakładania drutów na kilka dobrych lat lub wstawianie implantów za pierdyliard bilonu. Wpadłem na pomysł (wiem że to głupie) na licówki, jednak nie wiem czy w moim przypadku ta metoda by pomogła. Miał ktoś w tym temacie doświadczenie lub może coś doradzic? Tak na prawdę dla mnie jest obojętne, czy mam swoje zęby czy nie - mogę nawet mieć sztuczną szczękę, byle były proste
#zeby #ortodoncja #stomatologia

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: kwasnydeszcz
  • 9
@AnonimoweMirkoWyznania: widziałam kiedyś zdjęcia pacjenta, któremu lekarz zamiast założyć aparat czy odesłać do ortodonty, to zrobił licówki na przednie zęby. A stłoczenie i przemieszczania były znaczne ( ͡° ͜ʖ ͡°). Podsumowując - biorąc pod uwagę 'bardzo krzywe zęby' to licówki byłyby błędem.
Nastawiaj się na aparat. Zdecydowanie nie jest to koniec świata, a niektórym wręcz dodaje to uroku. Warto.
@AnonimoweMirkoWyznania Wydaje mi się się, że na licówki to masz jeszcze czas. Poza tym nie wiem, czy jesteś świadom, ile to kosztuje. Aparat będzie dużo lepszym rozwiązaniem - krzywe zęby wpływają niekorzystnie na nasz organizm, bo nie jesteś w stanie dobrze ich wyczyścić. Aparat to nie tylko kwestia estetyczna, ale przede wszystkim zdrowotna.