Wpis z mikrobloga

@mactrix: Ja chwilowo tyram za dwóch przed urlopem, więc nie da rady. Byliśmy w terenie we wtorek i były zajebiste warunki, kumpel pojechał wczoraj - seeing świetny ale wilgotność była straszliwa. Po trwających pół dnia ulewach i wysokiej temperaturze nie mogło być inaczej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@dzangyl
@Ferengi
Dziś miałem najlepszy seeing w tym roku, do tego rewelacyjny zasięg w zenicie: na wprost widziałem gwiazdkę 6.10 mag, zerkaniem dało się dostrzec gwiazdki ok 6.50 mag (sprawdzane w Stellarium). Saturn będąc 12st nad horyzontem bardzo wyraźny nawet w okularze 4.7mm (383x), myślę że dziś nawet na 500x by wyostrzył. Mgławice Omega i Hantle to wyglądały jak na niektórych zdjęciach tyle, że bez koloru. Gwiazdy w Mglawicy Laguna
  • Odpowiedz
@mactrix: Ja jakoś nigdy nie miałem problemu z parowaniem LW w żadnym moim teleskopie, za to na okulary nie ma rady. Trochę pomaga gruszka do przedmuchiwania optyki. Kumpel miał odrośnik zrobiony właśnie z karimaty, osobiście nie byłem przekonany co do jego skuteczności czy konieczności stosowania. Ogólnie na wilgoć nie ma rady, chyba że pozakładasz wszędzie grzałki. Jedynie co to staramy się wybierać nieco wyżej położone miejscówki, często pomaga w naszym
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Ferengi jeszcze spróbuje piankę pod panele bo to dobry izolator i jest łatwa w modelowaniu. Jednak nie mam u siebie wzgórz , a niebo 6.5 mag mam na posesji rodziców :)
  • Odpowiedz
@mactrix: To chyba nie chodzi o izolator, a o przedłużenie tuby - wilgoć osadza się bliżej "wylotu" i nie wchodzi głębiej. Ale popróbuj bo warto, jeśli faktycznie masz problem z LW. Ja w GSO 8" miałem tez chłodzenie LG w formie wiatraczka, kumpel w Syncie tego nie miał, może to też pomagało bo gdy zostawiałem pracujący wiatrak na cały czas obserwacji to nie miałem żadnych problemów z wilgocią mimo braku
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Ferengi no z tym się zgadzam, ale myślałem też o tej piance, bo metalowa tuba zwykle jest cala mokra po każdych obserwacjach w wilgotne noce
  • Odpowiedz
@khurghan: Tak, dmuchał od dołu. Gdzieś czytałem, że po schłodzeniu lustra powinno się wyłączyć wiatrak bo powoduje turbulencje wewnątrz tuby ale osobiście nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem. Możliwe że delikatny przepływ powietrza jednak zapobiegał parowaniu luster.
Co do szukacza to przerzuciłem się jakiś czas temu na red dota - problem z parowaniem soczewek zniknął ;)
  • Odpowiedz
@Ferengi Ja w przyszłym tygodniu biorę się za mycie LG. Przy okazji zamontuję druga stopkę na tube do zielonego lasera. Zresztą jak widać na zdjęciu Dobson w trakcie modyfikacji, zakładam łożyska na obie osie. Też się zastanawiałem nad Red dotem. Może jak trochę ekstra funduszy wpadnie. Najpierw ES 6,7mm ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz