Wpis z mikrobloga

Jakim wielkim wysiłkiem wszystkich ludzi naszej kultury jest to, że nie zabijając się wzieliśmy się za siebie.
Hobbes pisał o bellum omnium contra omnes. Dowodził, że to naturalny stan ludzkości. Lewiatan jest dziełem na który było wiele odpowiedzi, ale jego bellum omnium contra omnes dla wykształconych ludzi miało swoją odpowiedź - Nowego Jeruzalem, pokoju świadomego między ludźmi w domu, osiedlu, parafii, mieście, Państwie. Nowe Jeruzalem jako metafora dobrych kontaktów/świadomości dało nam możliwości większe niż miało jakiekolwiek pokolenie. Możliwości te wykorzystają arystokraci umysłu chcący się rozwijać i tworzyć. Reszta zamiast wziąć odpowiedzialność będzie narzekać.

Życzę miłego dnia tym którzy biorą odpowiedzialność za dobre rzeczy.
#filozofia #oswiadczenie #religia
  • 2
  • Odpowiedz
@Brzytwa_Ockhama: myślałeś kiedyś nad symboliką liczby 666? Imo światu bardzo daleko do Nowego Jeruzalem, które zdaje się nigdy tutaj nie zagości.

Nie jest dobre nie docenianie tego pokoju i dostatku w jakim żyjemy, ale człowiek ma chyba większe potrzeby. Współczesny "człowiek" zdaje mi się być rozdarty, pozbawiono go tego co święte, zabrano mu dusze.

Ja nie chce należeć do arystokracji umysłu, ja tęsknie za człowiekiem prostym, o dobrym sercu.
  • Odpowiedz
@Brzytwa_Ockhama: wątpię chociażby dlatego, że naturalnie rzecz jasna dla przetrwania gatunku muszą istnieć rodziny, które nie mogą przecież powstać z strzelających do siebie małżonków. Nie jest to może koniec wojen, ale stanowi ewidentną przesłankę do tego, żeby nie prowadzić wojny już ze wszystkimi. Zależności rodzinne powodują często, że rodzina jest obciążana odpowiedzialnością za występki swoich członków, jeśli sami członkowie nie są wstanie wetować strat, a już przynajmniej jest niekorzystnie skonfliktowana z
  • Odpowiedz