Mam taką zagwozdkę, może mi ktoś odpowie na to pytanie. Żeby zlikwidować krzywy sufit w łazienkach (licowanie płytek z sufitem i tak dalej) to robi się podwieszany sufit z płyt G-K. Powszechnym problemem jest też to, że w blokach z wielkiej płyty w łazienkach wygłuszenie jest fatalne i słychać kichanie sąsiada z góry podczas prysznicu ( ͡°͜ʖ͡°) To dlaczego np jak się robi ten sufit podwieszany nie wypełnia się tego wełną mineralną, jak np przy ściance działowej z G-K? W jakiś sposób, by to pewnie wygłuszyło dźwięki z góry.
@Gaboleusz: Teoretycznie można, jednak pamiętaj, że wełna trochę waży i bardzo łatwo łapie wilgoć a styropian jest zbyt lekki do takich wygłuszeń. Samo obniżenie wysokości pomieszczenia nie zawsze jest możliwe (tzn. technicznie się da, ale nie zawsze będzie to zgodne z obowiązującymi przepisami - w skrajnym przypadku nie można tego zrobić z powodu rodzaju posiadanego podgrzewacza wody). W czasie remontu w sypialni wygłuszyłem u siebie jedną ścianę od strony mieszkania sąsiada-imprezowicza
@Gaboleusz:Dźwięki tłumią tylko materiały ciężkie i elastyczne.Obniżenie sufitu i wypełnienie pustki wełną nie mogło nic dać,a nawet może pogorszyć sprawę,bo powstaje pudło rezonansowe. Ten problem jest bardzo trudno rozwiązać w miarę tanio.Systemy wygłuszeń są drogie i w pewnych warunkach,szczególnie w blokach,mało efektywne.Dźwięki przenikają przecież nie tylko przez sufit,ale i ściany. Skutecznie = bardzo drogo. https://forum.budujemydom.pl/topic/5441-wyg%C5%82uszenie-sufitu/ Proszę ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°
Mam taką zagwozdkę, może mi ktoś odpowie na to pytanie. Żeby zlikwidować krzywy sufit w łazienkach (licowanie płytek z sufitem i tak dalej) to robi się podwieszany sufit z płyt G-K. Powszechnym problemem jest też to, że w blokach z wielkiej płyty w łazienkach wygłuszenie jest fatalne i słychać kichanie sąsiada z góry podczas prysznicu ( ͡° ͜ʖ ͡°) To dlaczego np jak się robi ten sufit podwieszany nie wypełnia się tego wełną mineralną, jak np przy ściance działowej z G-K? W jakiś sposób, by to pewnie wygłuszyło dźwięki z góry.
W czasie remontu w sypialni wygłuszyłem u siebie jedną ścianę od strony mieszkania sąsiada-imprezowicza
Ten problem jest bardzo trudno rozwiązać w miarę tanio.Systemy wygłuszeń są drogie i w pewnych warunkach,szczególnie w blokach,mało efektywne.Dźwięki przenikają przecież nie tylko przez sufit,ale i ściany.
Skutecznie = bardzo drogo. https://forum.budujemydom.pl/topic/5441-wyg%C5%82uszenie-sufitu/ Proszę ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°