Mirki- Mam pełno danych w excelu w .csv i on niektóre komórki zamienia mi na datę. Np. mam wartość 4.8885 który mam jako kwieceń 85. Zmieniam formatowanie danych na inne - ogólne, liczbowe itp. ale ciągle mam różne liczby, ale nie to co potrzebuję. Jak zrobić, aby wyświetlało to co powinno dla gotowych już danych? Aby nie formatowało mi w ogóle tych danych?
@Radiativ: zmieniłem w notepadzie++. Tylko mam tak ciągle zmieniać tam i potem kopiować z excela? Dodam, że to nie pierwszy dokument gdzie mi Excel takie coś odwala. Co masz na myśli mówiąc ustawienia lokalne?
Wolałbym to ustrojstwo wyłączyć na zawsze w opcjach, tylko nigdzie tego nie widzę.
@KosmicznyPolityk: zapis alem to jako .xlsx ale dalej. Także próbowałem z notatnika zapisać to w tym formacie, ale to nie jest kwestia rozszerzenia. Excel nie rozpoznaje pliku.
@Atexor: zmień formatowanie komórki na ogólne, wejdź w nią, naciśnij enter. Niestety wszystkie będziesz musiał tak ręcznie poprawić. Można kombinować z mnożeniem x1 też.
#excel #pcmasterrace #komputery #pytaniedoeksperta i trochę #programowanie bo pewnie siedzicie także w Excelu.
Komentarz usunięty przez autora
Jakieś wiersze masz ukryte ?
@postrachNocnegoSzczura: @KosmicznyPolityk: Żadnych wierszy nie mam ukrytych. Czy na ogólne, czy na tekstowe nadal mi głupoty pokazuje.
A jeszcze lepiej pokaż tego excela
Jak otworzę w edytorze tekstu to mam po prostu: 681;4.8885;0
A w excelu 681;kwi.85;0
@Radiativ: zmieniłem w notepadzie++. Tylko mam tak ciągle zmieniać tam i potem kopiować z excela? Dodam, że to nie pierwszy dokument gdzie mi Excel takie coś odwala. Co masz na myśli mówiąc ustawienia lokalne?
Wolałbym to ustrojstwo wyłączyć na zawsze w opcjach, tylko nigdzie tego nie widzę.
Także próbowałem z notatnika zapisać to w tym formacie, ale to nie jest kwestia rozszerzenia. Excel nie rozpoznaje pliku.
Excel: http://www63.zippyshare.com/v/6V0vrAkL/file.html
@Radiativ: chodziło Ci o to? Próbowałem również kombinacji z ,;
Po prostu włączam ten plik .csv w Excelu i uznaje to za datę. Patrz obrazek niżej.
@Radiativ: Miałem zaznaczone. Odznaczyłem, zmieniłem na kropkę i jest już normalnie. W końcu. Nigdy nie polubię Excela.
@KosmicznyPolityk: @Radiativ: Dzięki Wam wielkie za pomoc.
OPCJA1
Zmien w notepad++ wszystkie '.' na ',' zaznacz opcje proponowana przez @Radiativ: na przecinek
OPCJA2
https://support.office.com/pl-pl/article/Zatrzymywanie-automatycznego-zamieniania-liczb-na-daty-d34b75d1-0867-45c0-b744-82a182a2433b