@krysztal1: nawet kasjerka w Lidlu robi wrazenie wyspanej i zadowolonej, wiec jasne ze nie jest tak zle. trudnosci polegaja na znalezieniu mieszkania i drogich uslugach
@zimnyZmarzlak: A pokoje do wynajęcia? W Holandii mieszkalem u starszego małżeństwa. Miało to swoje wady ale było czysto i spokojnie. Koszt 530€/miesiąc. Przy zarobkach 3000€ brutto (dalej nie wiem ile to netto na 1 klasie, ile ludzi tyle odpowiedzi) i odliczeniu mieszkania, zaczynam zastanawiać się czy jednak nie wrócić do NL.
kalkulator netto zarobkow http://www.brutto-netto-rechner.info/ z 3000 mi to wychodzi okolo 1920 na reke, co do mieszkan to mialem na mysli ze w duzych miastach jest duzo ludzi ktorzy szukaja, poza miastami jest latwiej cos znalezc, mnie to zaskoczylo ze az tak ciezko bylo z mieszkaniem i kosztowalo wiecej niz zakladalem na poczatku
#niemcy #emigracja
A pokoje do wynajęcia? W Holandii mieszkalem u starszego małżeństwa. Miało to swoje wady ale było czysto i spokojnie. Koszt 530€/miesiąc. Przy zarobkach 3000€ brutto (dalej nie wiem ile to netto na 1 klasie, ile ludzi tyle odpowiedzi) i odliczeniu mieszkania, zaczynam zastanawiać się czy jednak nie wrócić do NL.
z 3000 mi to wychodzi okolo 1920 na reke, co do mieszkan to mialem na mysli ze w duzych miastach jest duzo ludzi ktorzy szukaja, poza miastami jest latwiej cos znalezc, mnie to zaskoczylo ze az tak ciezko bylo z mieszkaniem i kosztowalo wiecej niz zakladalem na poczatku